КАК ДА СЕ ХРАНЯТ ДЕЦАТА, ЗА ДА РАСТАТ ЗДРАВИ, ПЪЛНОЦЕННИ, БЕЗ БОЛЕСТИ И БЕЗ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ?
Източно - азиатците, от които можем да се научим не само как да релаксираме пълноценно, но и как да пазим най-ценното, което имаме - здравето си - имат една изключително актуална поговорка свързана с това. Те казват, че ако искате да узнаете тайната за вашето здраве или тайната за вашите заболявания, трябва да погледнете в дъното на чинията си.
Напоследък, за съжаление, се наблюдават няколко негативни за детското здраве тенденции - непрекъснато повишаващ се процент на деца с наднормено телесно тегло и затлъстяване (резултат от неправилен модел на хранене), непрекъснато намаляваща двигателна активност (резултат от огромната инвазия на високите технологии), повишена консумация на газирани безалкохолни напитки, в това число и на изключително вредните и опасни така наречени енергийни напитки.
1. СТАБИЛЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ /РЕДОВНО ХРАНЕНЕ/
Постарайте се да осигурите 5 кратно хранене на всяко дете:
2. ПРИЕМ НА РАЗНООБРАЗНА ХРАНА
- Да бъдат включени в дневното меню храни и хранителни продукти от всички видове групи;
- Еджедневен прием на достатъчно количество (минимум 300 – 400 гр.) пресни плодове и зеленчуци;
- Ежедневен прием на 250 – 300 мл мляко/ млечни продукти;
- Ежедневен прием на пълнозърнести храни;
- Ежедневен прием на сурови ядки-орехи, лешници, бадеми и др в количество 20-30 грама-дневно.
- Осигуряване на минимум 2-3 пъти седмично прием на белтъчини от яйчен произход.
- Осигуряване на минимум един път седмично прием на риба!
- Ограничаване консумацията на хляб, приготвен от бяло рафинирано брашно.
- Ограничаване количеството на приеманите мазнини-особено от животински произход.
- Ограничаване приема на захар и захарни и изделия.
- Ограничаване приема на сол и на солени и пържени храни.
3. ПРИЕМ НА ОПТИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО ТЕЧНОСТИ И НАЙ-ВЕЧЕ ВОДА
Внимателно да се контролира, ограничава и да не се допуска консумация на голямо количество тонизиращи и енергийни напитки като кока кола, газирани напитки, поради високото им съдържание на вредни изкуствени оцветители, подсладители, ароматизатори, подобрители на вкуса и др.
4. НАЧИН И ТЕХНОЛОГИЯ НА КУЛИНАРНА ОБРАБОТКА НА ХРАНАТА:
От всички известни методи за кулинарна обработка на храната, най- здравословните са варене (обикновено на пара), печене (на скара, във фурна) и задушаване.
Пърженето като метод на обработка на храната е един от най-вредните методи на кулинарна обработка, поради което нашият съвет е да прекратите консумацията на всички видове пържени храни - чипсове, пържени картофи, различни видове снаксове и др.
С цел повишаване здравната култура на децата и създаване на устойчиви навици за здравословно хранене е добре да им дадете възможност да участват във всички процеси, свързани с храненето: от избора на хранителни продукти в магазините до тяхната първична и вторична обработка в кухнята, както и грижа за правилното съхранение на вече приготвената храна.
5. ОСИГУРЕТЕ НА ДЕЦАТА СИ СПОКОЕН И ДОСТАТЪЧЕН ПО КОЛИЧЕСТВО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НОЩЕН СЪН
- Минимум 8-10 часа в денонощието
- Важна е не само продължителността на нощния сън,но и часовете за заспиване. Общоизвестен факт е, че един час сън преди 12 часа е равен на два часа сън след 12 часа
6. ОСИГУРЕТЕ НА ДЕЦАТА СИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СПОРТ
От изключително голямо значение, не само за детското здраве, но и за здравето на всеки човек, е осигуряването на реална възможност за достатъчно време на открито и за достатъчен и ненатоварващ спорт, съобразен с индивидуалните възможности, желания и способности.
В допълнение и подкрепа на всичко написано тук са и резултатите от проучване, проведено от американски водещи специалисти в областта на храненето. Те установили, че децата които закусват сутрин ,преди началото на учебните занятия реализират много по- висок успех и много по-добри резултати и в учебната, и в социалната дейност в сравнение с децата ,които не закусват.
Източник: acibademcityclinic.bg
Снимка: Roditel.bg