Здраве и спорт - 2020-05-21 17:59:13

Хранене при алергии

Здраве и спорт Хранене при алергии

Алергията е повишена чувствителност на организма към определени вещества (които се наричат алергени), която се проявява под формата на различни реакции при контакт с тези вещества.


Най-разпространените алергени са:


  • въздушни: съдържат се във въздуха във вид на фин прах или газове;
  • хранителни алергени: вещества в продуктите, които предизвикват хранителна алергия;
  • кожни алергени: предизвикват алергични реакции при директен контакт с кожата;
  • лекарствени алергени: лекарствена алергия може да се развие при приема на различни медикаменти.


Съществуват алергии, предизвикани от ухапвания от насекоми, вълнени тъкани, от миризма на домашни любимци, от акари и много, много други.
Хипоалергенна диета е необходима, независимо от вида на алергията, но несъмнено, тя е от най-голямо значение при хранителните. В този случай диетичното хранене изпълнява две функции - диагностична и лечебна, изключвайки от менюто тези продукти, които могат да бъдат причинители на реакцията.



Към силно алергенните храни се отнасят всички онези, които най-често предизвикват алергични реакции. Това са:


  • много видове риба, хайвер (черен и червен), морски продукти;
  • краве мляко, пълномаслени млечни продукти, сирена;
  • кокоши (и други) яйца;
  • пушени (особено суровопушени) и полуопушени продукти: риба, месо, колбаси;
  • мариновани и консервирани храни;
  • остри, солени, пикантни продукти и подправки, сосове;
  • някои зеленчуци: червена чушка, тиква, домати, цвекло, морков, кисело зеле, киселец, патладжани, целина;
  • много плодове (включително и горски), предимно с червен и оранжев цветове: червени ябълки, ягоди, малини, къпини, боровинки, грозде, райска ябълка, нар, вишна, слива, пъпеш, ананас;
  • всички цитрусови плодове;
  • плодови и газирани води, ароматизирани кисели млека, дъвки;
  • много сушени плодове: стафиди, кайсии, смокини, фурми;
  • мед, всички гъби, ядки;
  • мармалад, карамел, шоколад и шоколадови изделия;
  • сокове, компоти, желета и други напитки и продукти от гореизброените плодове, зеленчуци, горски плодове;
  • кафе, какао;
  • алкохолни напитки;
  • всички продукти, съдържащи хранителни добавки (оцветители, ароматизатори, емулгатори, консерванти);
  • всички екзотични за вас продукти (нехарактерни за района, в който живеете): месо от костенурка, авокадо, манго, ананас и др.


Продукти със средна активност по отношение на предизвикването на алергични реакции:


  • някои зърнени култури (преди всичко пшеница, по-рядко ръж);
  • царевица, елда;
  • меса: свинско (особено тлъстото), конско, агнешко, заешко, пуешко;
  • плодове (и горски) - праскови, кайсии, червено и черно френско грозде, боровинки, банани, диня;
  • зеленчуци - зелена чушка, картофи, грах, бобови;
  • билкови отвари;
  • Нискоалергенни продукти:
  • киселомлечни продукти;
  • нетлъсто свинско и говеждо меса (варени или задушени), пилешко;
  • някои видове риба;
  • субпродукти - черен дроб, бъбреци, език;
  • хляб (предимно царевичен, от елда, оризов);
  • зеленчуци - зеле (бяло, цветно, брюкселско), броколи, спанак, краставици, магданоз, копър, маруля, тиквички, тиква, ряпа;
  • зърнени храни - овес, ориз, ечемик, грис;
  • слънчогледово олио, зехтин;
  • масло;
  • зелени ябълки, круши, цариградско грозде, бяло френско грозде, бяла череша;
  • сушени плодове - ябълки, круши, сини сливи;
  • компоти от ябълки, круши, отвара от шипки;
  • слаб чай;
  • негазирана минерална вода;


Необходимо е да се отбележи, че купувайки храни от магазините, от особено значение е да се обръща внимание на състава им, защото много продукти съдържат високоалергенни съставки. Например, при производството на сладкарски изделия, се използват яйца и изкуствени хранителни добавки: набухватели, оцветители, ароматизатори; в състава на почти всички варени колбаси присъства натриев нитрит, който им придава приятния розов цвят. И още, и още ...



Основното затруднение в определянето на подходяща диета е това, че алергична реакция у всеки един човек може да предизвикат продукти, които се характеризират като нискоалергенни. Затова хипоалергенната диета трябва да бъде строго индивидуална и да се спазва под лекарско наблюдение.
Неспецифична хипоалергенна диета при алергия, породена от храна, трябва да продължи при възрастни 2-3 седмици, а при деца са достатъчни от 7 до 10 дни. Ако през този период настъпи подобрение, то продуктите, които са спрени за консумация, отново се включват в менюто плавно и постепенно, един по един - най-малко през 3 дни (не по-често), наблюдавайки дали алергичната реакция няма да се възобнови. Ако 3 дни след приема на съответната храна се появяват отново симптомите на алергията, значи това е търсеният алерген.


Ако не настъпи значително подобрение, се продължава изключването от менюто на продукти, започвайки от най-високоалергенните. Освен това, състоянието на болния трябва да се следи внимателно и евентуално да се включи някой от изключените продукти на първи етап.
Именно този първи етап от изготвянето на диетата е най-сложен, защото съществува реален риск, след премахването на някои продукти, храненето да се превърне в непълноценно и небалансирано, а това изисква лекарски препоръки и наблюдение.



Правила, към които е добре да се придържат, спазващите хипоалергенна диета:


1. Да не се преяжда.
2. Максимално разнообразяване на менюто, разбира се, в позволените граници. В най-добрия случай не трябва да се употребяват алергенни продукти по-често от веднъж на 3 дни. Обяснява се с това, че алергичните реакции могат да настъпят при натрупване на известно количество алергени в организма.
Ако от алергия страда бебе, кърмено естествено, то всички ограничения, свързани с хипоалергенната диета, трябва да се поемат от майката. Ако детето се храни изкуствено, се използват специални лечебни и лечебно-профилактични смеси на основата на частично или високо хидролизиран протеин. Най-подходящата комбинация за вашето дете може да определи и назначи единствено лекар.



Източник: Framar.bg

Редактор: Радостина Райчева

Последни новини