Здраве и спорт - 2020-05-21 15:32:50

Котешкият нокът-мощният защитник на имунната ни система

Здраве и спорт Котешкият нокът-мощният защитник на имунната ни система

Това е една удивителна със своите свойства билка, осигуряваща по-висок тонус, здраве и енергичност. Саменто притежава антиоксидантно и увеличаващо имунната защита действие, повишава активността на макрофагите. По този начин Котешкият нокът помага на организма да се справи с външни заразни агенти, както и частично с неконтролируемо пролифериращи клетки, стимулира организма и го укрепва.


Като силен защитник на имунната система на организма, Котешкият нокът не крие опасни странични ефекти, което го прави подходящ за използване и при децата, както с профилактична, така и с лечебна цел. Доказано е, че децата приемащи го боледуват много по-рядко, а ако се случи - заболяването протича бързо и без усложнения.


Котешкият нокът има още полезни действия като противовъзпалителни, антибактериални, антимутагенни, антиалергични.


Всъщност Котешкият нокът е не само билка с чудесни лековити свойства, но е и красиво растение, което произхожда от амазонските гори.Котешкият нокът (Uncaria tomentosa) е лияна, която се вие около тропическите дървета. Името на билката идва от завитите шипове, които се подават като нокти на котка от стеблото.За лечебни цели се използват корените, стеблото и бодлите на Котешкия нокът. Най-големият износител на Котешки нокът (Саменто) днес е Перу.


Първите документирани данни за употреба на Котешки нокът в китайската медицина са отпреди 500 години. В Южна Америка използването на Саменто датира от времето на инките. Котешкият нокът е бил използван като лекарство в Перу отпреди повече от 2000 години за лечение на астма, възпаления на пикочните пътища, при артрит, ревматизъм, при рани и общи възпаления.


Въпреки, че има и други видове Котешки нокът, само този в Перу – Uncaria Тomentosa , е доказано, че има силни лечебни качества. Биохимичната активност на билката зависи от околната среда и почвените условия, където се отглежда. Този вид Котешки нокът днес е култивиран и на други места по света, особено в Австрия, където е обстойно изследван близо 30 години.


С Котешки нокът (Саменто) успешно се лекуват и заболявания на очите като конюктивит. Директно в очите се капват няколко капки запарка от билката, а процедурата се повтаря 2-3 пъти дневно. Билката помага и на асматиците, тъй като успокоява пристъпите им. Котешкият нокът помага още при синузит, диария, главоболие. Саменто помага при хипертония, тъй като успокоява сърдечния ритъм. Още едно полезно свойство на билката – Котешкият нокът подобрява мъжката плодовитост.

Приложение:

имунна недостатъчност, левкемия, алергии, ревматизъм, артрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Начин на употреба:

25 гр котешки нокът кора се накисват за 14 дни на тъмно с 150 мл ракия или спирт до 60 градуса. Прецежда се, изстисква се. Ползва се три пъти дневно по 20-30 капки в 100мл вода преди хранене. Ако имате чуствителен стомах, може да се пие след хранене.


Не се препоръчва при бременност и кърмене. Употребата на котешки нокът е противопоказна и при хора с автоимунни заболявания, нарушено кръвосъсирване, туберкулоза.


Автор:дрогерия "Феникс"

Последни новини