Здраве и спорт - 2020-05-23 15:24:31

10 причини да започнете да спортувате

Здраве и спорт 10 причини да започнете да спортувате

Но първо – няколко думи за живота без движение.Знаете ли, че според медицински изследвания средната норма на движение на обикновения човек трябва да е 15 000 стъпки на ден, т.е. около 10 км? Вие изминавате ли толкова всеки ден? Сигурно ще са малко тези, които ще кажат  – да.


Сутрин пътуваме за работа, през деня сме на работното си място ( ако не работим като куриери разбира се), а вечер отново пътуваме към вкъщи, почиваме и лягаме да спим.
И така всеки ден с изключение на уикендите (ако не изберете да лежите).
Ако вашият начин на живот не съответства на примера, който дадохме преди малко, вие вероятно тренирате или по някакъв начин сте успели да вмъкнете в графика си някакъв вид спорт, то приемете нашите поздравления. Но, съгласете се, че болшинството хора, водят пасивен начин на живот, значително повече, от тези, които живеят активно.


Това си има последствия!
Пасивният начин на живот на свой ред води до не много добри последствия, такива като проблеми със здравето, понижен жизнен тонус, апатия и т.н. Още веднъж ще споменем, че не слагаме всичко под общ знаменател, а говорим за болшинството, за масата.
Независимо от това,  много хора не спортуват и дори и не се замислят за това, макар спортът да се явява прекрасен начин да сте във форма и да съхраните крепко здраве и дух.
Често човек започва да се интересува от нещо, когато му покажеш ползите от него. Затова ще поговорим за онези преимущества, които дава спорта на хората.
Вероятно вече ги знаете, но да си ги припомним:


Първа причина – тя е и основната, това разбира се е здравето. Хората занимаващи се със спорт (дори и непрофесионално) са много по-здрави, отколкото тези, които не спортуват.
Спортните занимания подобряват сърдечната дейност, нормализират кръвното налягане, благоприятно действат на работата на всички жизненоважни системи на организма, а също така подобряват мозъчната активност и забавят процесите на стареене.


Втора причина – това е доброто настроение, което осигурява спорта.
След физически упражнения човек практически винаги чувства прилив на енергия, макар да е уморен физически; неговия морален дух е извисен, психическото му състояние е прекрасно, а жизненият тонус е максимално активен. Не напразно казват, че спорта е най-доброто средство против депресия. Той помага за известно време да се откъснем от проблемите и неприятностите и да погледнем на тях под друг ъгъл.
Това освен всичко друго помага на психиката да отпочине.


Трета причина – спортът повишава самочувствието, самооценката, развива воля, прави човек по-силен като личност. Тренировките са тясно свързани с преодоляването на нашите слабости – все неща, които закаляват нашия характер.


Четвърта причина – банална, но много важна – насищане на организма с кислород.
По време на тренировка организмът на човек започва да използва по-голямо количество кислород и поради тази причина насища всички свои клетки. А това подобрява кръвообращението и работата на капилярите, а също така се отразява и благоприятно на реакциите, рефлексите и работата на мускулите.


Пета причина – една от най-приятните, тъй като тя непосредствено е свързана с външния вид на човека. Ако потърсите информация в интернет, ще намерите голямо количество примери, когато хората кардинално са променили външния си вид: помпали са мускули от „скелети”, а дебеланковците са ставали хора с зашеметяваща фигура.
За много именно това се оказва най-силната мотивация.
Какво е имал предвид геният Уилям Шекспир, когато е написал брилянтните думи – Телата ни са нашите градини, а волите ни – градинари…


Шеста причина – подобряване на съня. Системното занимание със спорт осигурява здрав сън, благодарение на което се стимулира производството на ендорфин в организма, предпазва от възникването на депресивни състояния и безсъние.


Седма причина – отличен начин за контрол над апетита. Тук отново ще споменем ендорфина – той служи като предпазител, блокиращ чувството на глад в ненужните моменти и го активира тогава, когато организма наистина се нуждае от презареждане. Случва се така, че занимавайки се със спорт човек престава да злоупотребява с храната.


Осма причина – средство за борба с хроничната умора, повишаване на устойчивостта на стрес, увеличаване запаса от жизнена енергия и поддържане на прекрасно самочувствие.
Тренирайки, тичайки, човек става по-силен от външните обстоятелства. Всеки ден става изпълнен със стимул и желание за постигане на нова цел, смело стъпвайки напред.


Девета причина – възстановяване на организма след различни видове травми, заболявания, операции и т.н.  Интересното е, че това действа при почти всички случаи, независимо дали преди спорта е имало проблеми със здравето или обратно.


Десета причина – по-добър начин на живот като цяло.
Спортувайки  човек може много да се промени, да промени своята личност и живот.
Спортът може да се нарече дори терапия – за много хора, чиито живот е бил тъмен тунел в края на който няма светлина, след няколко месеца тренировки започват да забелязват дълго чакания пламък, а с времето са намирали хармонията и щастието.
Освен това спортът помага да се отървете от вредните навици, да промените кръга на общуване, да намерите нови приятели и дори да се сдобиете със спътник в живота.Източник: lifehack.bg

Последни новини