Общество и култура - 2023-10-12 06:53:34

РПЦ назначи нов предстоятел на Руската църква в София. Досегашният отива в Йерусалим

Общество и култура РПЦ назначи нов предстоятел на Руската църква в София. Досегашният отива в Йерусалим

Казусът със затворения храм "Св. Николай Мирликийски" (Руската църква) в столицата е напът да бъде разрешен.


На днешното си заседание Светият Синод на Руската православна църква определи протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епахия на Руската църква. Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм "Св. Николай" във Виена. Досегашният предстоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас е назначен за ръководител на руската духовна мисия в Йерусалим. От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.


Доклад на Негово Високопреосвещенство Волоколамския митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки, за епархиите и енориите в чужбина:


1. Да се изрази категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти за изгонване от страната под фалшиви предлози на представителя на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх, настоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря протоиерей Евгений Павелчук и служителя В. Бонко.


2. Да подкрепим позицията на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, изразена в писмото му до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от 4 октомври 2023 г.


3. Да освободи архимандрит Васиан (Змеев) от длъжността представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, като изрази благодарност за положените от него трудове.


4. Да освободи протоиерей Евгений Павелчук от длъжността секретар на Подворието с изразяване на благодарност за положените от него трудове и да го постави на разположение на митрополита на Минск и Заславл Вениамин.


5. Да назначи протойерей Владимир Тишчук, духовник от Виенската и Австрийската епархия, за представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София.


6. Да освободи архимандрит Александър (Елисов) от длъжността ръководител на Руската богословска мисия в Йерусалим с израз на благодарност за положените от него трудове и да го постави на разположение на Патриарха на Москва и цяла Русия.


7. Да назначи архимандрит Васиан (Змеев) за ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим.


8. Да освободи от длъжност заместник-ръководителя на мисията йеромонах Дометиан (Маркарян) и да го постави на разположение на Майкопския и Адигейски архиепископ Тихон.


9. Да се освободи протойерей Максим Приходко от длъжността клирик на Испанско-португалската епархия във връзка с изтичането на срока на командировката и да се изпрати на разположение на Самарския и Новокуйбишевски митрополит Сергий.


Последни новини