Общество и култура - 2020-05-21 10:37:09

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Общество и култура Почитаме Св. св. Константин и Елена

Българския народ свързва денят на Св. Константин и Елена с игрите по огън. Традицията е запазена и досега в някои райони на страната, а по много места се изпълнява като атракция за туристите. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Иисус Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Божият син. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.


Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости.


Денят на Светите равноапостоли Константин и Елена е празник и на град Пазарджик.Той се отбелязва с Протокол 14/18 май 1930 г. на Татарпазарджишкия градски съвет в деня на църковния празник на св. велики царе равноапостоли Константин и Елена.Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на м. юни. С решение на Общинския съвет от 6 април 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.


Поздрави и здраве на всички именници и на всички пазарджиклии

Последни новини