Общество и култура - 2022-02-07 11:26:00

"Мета" планира да спре "Фейсбук" и "Инстаграм" в Европа?

Общество и култура "Мета" планира да спре "Фейсбук" и "Инстаграм" в Европа?

   „Мета“ планира да спре достъпа до „Фейсбук“ и „Инстаграм“ в Европа. Причината са регулации, свързани с обмена на данни. Това e записано в годишния доклад на компанията, оглавявана от Марк Зукърбърг, предадoха „Гардиън“ и City AM.
От компанията, чийто акции миналата седмица преживяха истински борсов крах, искат да продължат да обработват данните на своите европейски потребители в САЩ. Властите в ЕС от своя страна искат да спрат това и да задължат всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри базирани в общността. 

В своето становище от "Мета" посочват, че споделянето на информация между отделни държави и региони е от ключово значение, за да може компанията да осигурява своите услуги, свързани с целенасоченото разпространение на рекламно съдържание. До този момент „Фейсбук“ използваше споразумението Privacy Shield („Щит на поверителността“), което позволява дейностите на компанията в Европа да могат да се извършват безпрепятствено. Документът обаче бе анулиран с решение на Европейския съд през 2020 г., като от тогава досега политиците от двете страни на Атлантическия океан преговарят за нов договор. 

От базираната в Лондон медия City AM са провели комуникация с „Мета“, като от там са потвърдили за намеренията. Това на практика би означавало оттеглянето на тези две популярни социални мрежи с повече от 400 милиона европейски потребители от страни от ЕС, а благодарение на тези мрежи европейските компании са генерирали приходи от над 200 милиарда евро.
Ако това решение наистина бъде приложено, последиците за потребителите и много компании в Европа биха могли да бъдат непредсказуеми, обясниха от Фейсбук.
Вицепрезидентът на технологичния гигант по глобални въпроси и комуникации Ник Клег, който е бивш вицепремиер на Великобритания, посочи, че липсата на безопасен трансфер на данни, който да е законово регламентиран, е пречка пред развитието на индустрията, обработваща информация. Последиците от липсата на подобна рамка ще бъдат усетени от малките до най-големите бизнеси, допълни Клег. За пример той даде, че френска компания, занимаваща се с продажби на дребно, няма да може да базира свой колцентър в Марокo. 
Това не е първото съобщение за потенциално оттегляне на Фейсбук от ЕС. Първият подобен "сблъсък" се случи през август 2020 година, когато Ирландската комисия за защита на данните реши, че Фейсбук не трябва да „прехвърля“ частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС. Опасенията на ирландците бяха, че данните ще бъдат "наблюдавани" от САЩ.
Още тогава Фейсбук обяви, че съобщението за евентуално оттегляне от европейския пазар не представлява заплаха за натиск върху регулаторите с цел промяна на тяхното решение, но отбеляза, че компанията разчита на трансферите на данни между ЕС и САЩ, за да обслужва своите услуги. Без този трансфер на данни Фейсбук няма да може да предлага услугите си на потребители в Европейския съюз.

Последни новини