Общество и култура - 2021-06-05 05:44:30

Irini Zikidis: Франция е в опасност. И следва блокиране

Общество и култура Irini Zikidis: Франция е в опасност. И следва блокиране

        Irini Zikidis


Така и не разбрах защо ме блокираха за този статус преди месец. Ще го сложа пак, дано този път разбера.


На 21 април 2021, около хиляда френски военни публикуват отворено писмо в консервативната медия „Valeurs Actuelles". Сред подписалите го има двадесет и трима запасни генерали, както и осемнадесет действащи офицери.


„Франция е в опасност. Ние, войниците на Франция, не можем да останем безразлични към съдбата на нашата страна.”


 „Ислямизмът и ордите от преградията водят страната до упадък.”


„Свидетели сме на непростимо незачитане на нашата страна, на традициите и културата й.”


„Насилието и беззаконието растат с всеки изминал ден. Кой би предположил преди десет години, че един професор ще бъде обезглавен? Ние, служители на нацията, които винаги сме били готови да жертваме живота си, ако Франция го изиска, не можем да бъдем пасивни зрители.”


„Ако нищо не се предприеме, разрухата ще продължи да се разпространява неумолимо, водейки до неминуема експлозия в обществото. Нашите другари ще бъдат принудени да предприемат опасна мисия за защита на нашите цивилизационни ценности, на нашите сънародници и на нацията ни. Повече не можем да отлагаме, защото утре гражданската война ще сложи край на този нарастващ хаос, а смъртните случаи, за които вие ще бъдете отговорни, ще наброяват хиляди”.


Това са някои от посланията на офицерите.


Първата реакция на френското правителство и в частност на военната министърка Франсоаз Парли, е да нарече отвореното писмо „празни приказки на осмедесетгодишни дядовци по пантофи”. 


Обществената реакция, обаче, е толкова бурна, че се налагат спешни политически мерки. След едноседмично мислене, правителството решава да накаже строго всички, подписали писмото: офицерите на активна служба ще бъдат уволнени, а пенсионираните офицери - извадени от запаса. Обосновката – френските офицери нямат право на публично мнение по политически и религиозни теми.


Негодуванието избухва още по-силно. Спешна анкета на телевизионния канал LCI показва, че около 60% от френското население симпатизира на офицерите (предполагам, че останалите 40%, които ги осъждат, са предимно представители на малцинствата, както и либералите).


И всичко това се случва на фона на изключително напрежение в страната: наскоро е обезглавен учител, коментирал в час пророка Мохамед, два дни след писмото тунизиец убива с нож френска полицайка.


А само преди броени седмици, френският интелектуален елит се изправи срещу лявата либерална идеология, идваща от американските университети, и заяви, че:


„Тази идеология се опитва изкуствено да привнесе проблеми като ислямофобия, расово напрежение и сексуални идентичности.”


„Тази лява идеология подкопава устоите на френската държава, която изповядва основни ценности като равенство и свобода, и в която всеки индивид има еднакви права и задължения, които не се базират на неговата раса или сексуална идентичност. Тази лява идеология е апологет на ислямисткия терор, защото се опитва да представи всяка терористична атака като "отговор на потиснатите и онеправданите". Тази лява идеология създава паразити, които с години "проучват" теми като "ислямофобията" и "расовия проблем" и смучат пари от държавната хазна. Тази лява идеология мрази евопейската цивилизация и всичко, създадено от нея.”


Група от 100 видни учени написа отворено писмо, а единият от подписалите се, Жил Кепел, експерт по исляма, каза, че американското влияние е довело до „забрана в университетите да се коментира феномена на политическия ислям, в името на лявата идеология, която го счита за религия на потиснатите“. 


„Заедно с ислямофобията и чрез напълно изкуствения внос във Франция на расовия американски проблем, някои се опитват да нарисуват фалшива картина на Франция, обвинявайки я в „системен расизъм“ и „бяла привилегия“ - твърди Пиер-Андре Тагиеф, историк и водещ критик на американското влияние. Освен това, той заяви, че експертите по темите за расата, ислямофобията и постколониализма са мотивирани от „омраза към Запада, като бяла цивилизация“. „Общият дневен ред на тези врагове на европейската цивилизация може да бъде обобщен с три думи: деколонизиране, демаскулация, деевропеизация. Хетеросексуалният бял мъж - това е виновникът, който трябва да бъде осъден и врагът, който трябва да бъде ликвидиран”.


Въобще, живеем в интересни времена.

Последни новини