Общество и култура - 2021-03-01 06:41:10

Еди Мърфи: “Пристигане в Америка 2” няма нищо общо с Black Lives Matter

Общество и култура Еди Мърфи: “Пристигане в Америка 2” няма нищо общо с Black Lives Matter

Тридесет години преди “Черната пантера”, Еди Мърфи доказа през 80-те години, че филмите с чернокожи актьори в главните роли могат да се представят успешно в международния бокс-офис.


След като супергейроската продукция на "Marvel" с Чадуик Боузман (1976-2020) в главната роля реализира над един милиард долара от продажбата на билети по света, Мърфи се завръща с продължението за приключенията на разглезения принц "Пристигане в Америка 2", което на 5 март ще бъде пуснато на стрийминг платформата Amazon Prime Video.Според актьора обаче глобалният успех на тези два преобладаващо "черни" франчайза няма нищо общо с нарастващия интерес към политически и исторически расови проблеми на фона на съвременни движения като "Животът на чернокожите има значение".


Повечето американски филми "открояват някаква социална несправедливост или граждански вълнения... а по света не им пука за това", казва Еди Мърфи.


За звездата на комедии като "Ченгето от Бевърли Хилс" или "Смахнатният професор" успехът на неговите филми се крие преди всичко в "добрия стар разказ с универсален обхват".


Забележките на артиста идват в момент, когато Холивуд залага на филми за движението за граждански права и с преобладаващо чернокож актьорски състав, като "Юда и черният месия" или "Една нощ в Маями", които са сред фаворитите на букмейкърите за награди "Оскар", пише БТА.


Трудно ще бъде обаче да се сравни популярната на всички тези филми, тъй като повечето кина по света остават затворени заради коронавирусната пандемия.


"Пристигане в Америка 2" е продукция на "Paramount Pictures", но правата бяха продадени на компания "Amazon" за стрийминг платформата ѝ, припомня агенцията.


Еди Мърфи не крие гордостта си, че "Пристигане в Америка" е първият филм в историята на киното с преобладаващо чернокож актьорски състав, постигнал подобен глобален успех.


В продължението на лентата зрителите отново ще видят Мърфи в главната роля на принц Аким. Готвейки се да стане крал на измислената страна Замунда и изпълнявайки последната заръка на баща си, той потегля към САЩ, за да открие отдавна изгубения си син и следващ наследник на трона. Ролята на младежа е поверена на Джърмейн Фаулър. Актьорът Уесли Снайпс се превъплъщава в образа на Генерал Изи - владетел на съседна нация.


Източник: dnes.dir.bg