Общество и култура - 2020-06-20 08:49:02

Чували ли сте за Zero waste - Нулев отпадък?

Общество и култура Чували ли сте за Zero waste - Нулев отпадък?

Aко все още не сте запознати какво е това -нека ви отговоря по най-простичкия начин.Zero  waste е когато те е грижа какво се случва с климата , със заобикалящия те свят и природа и най-важното предприемаш действия за опазването им. Защото както обичаме да казваме - важният си точно ти . Ти си този , който не бива да остава безразличен и точно нашите действия имат значение за бъдещето на следващите поколения.

Всяка година сме свидетели на все по-страшни климатични катарзиси и замърсявания в невиждана степен . Точно затова планетата ни плаче за промяна.Да бъдем реалисти -генерирането на нулев отпадък е доста голямо предизвикателство , но не и невъзможно.
Но нека първо започнем с малки стъпки, които всеки би могъл лесно да приложи в ежедневието си:
1. Замени еднократната найлонова торба за пазар -с такава за многократна употреба . Например платнена чанта, биоразградими или ако имаш вкъщи найлонови торби ги използвай докато са годни за носене . И тъй като на всеки се случва в движение да се сети за нещо , което трябва да купи - носи със себе си винаги една чанта под ръка .2. Ако в твоето населено място има магазини , в които стоките се предлагат в насипно състояние - възползвай се от тях , като отново се подготвиш със собствени контейнери за съхранение на храната или чанти.3. За съхранението на продукти се спри на стъклените кутии вместо пластмасовите .4. Избери качествена пречиствателна кана за вода - освен че ще намалиш пластмасата в твоето домакинство и ще спестяваш пари.5. Събирай боклука си разделно . Вече почти във всяко едно населено място има кофи за разделен отпадък. А в много от големите хранителни вериги или магазини за техника има места за изхвърляне на електрически крушки или батерии. Отделно във всяка община няколко пъти годишно могат да се предават ненужни лекарствени средства или други опасни отпадъци.6. Замени пластмасовите четки за зъби или коса с бамбукови.7. Ако пиеш кафе , когато си на работа или в движение - носи своя чаша или термос , в които да ти го пресипят. И не няма нищо срамно в това . Аз самата го практикувам и дори получавам одобрителни погледи.8. Докато четкаш зъбите си -не оставяй водата безразборно да тече.9. За дамите би било много подходяща и бих казала доста по-комфортна употребата  на многократни силиконови менструални чашки вместо дамски превръзки.10. Освен пластмасата един от основните замърсители са цигарените фасове , а също така и дъвки - захвърлени на всевъзможни места. Затова следващия път , когато си на улицата , сред природата или на морето - замисли се преди да хвърлиш фаса настрани . 

И не на последно място бъдете  активни с вашия пример - участвайте в организирани събития за почиствания или поемете сами инициативата и разчистете около дома си , в парка , на плажа или където и да е . Да - не е вашият боклук , за да се грижите за него , но природата ще ви се отблагодари .Автор: Карина Делова-Gourmet fit culture