Свободно мнение - 2020-10-14 09:29:22

Проф. Коста Костов: Сега е моментът за терапевти и пулмолози, а не коремни хирурзи да говорят за бял дроб

Свободно мнение Проф. Коста Костов: Сега е моментът за терапевти и пулмолози, а не коремни хирурзи да говорят за бял дроб

"В националния оперативен щаб липсват терапевти, а сега в време за терапевти. 

Петковден отсече момента, в който стана време за терапевти, за терапевтични специалности, време за пулмолози.  Време е експертите да започнат да говорят за това, от което разбират. Всичко останало да се възприема странично, като лично мнение, като мнение, което не е на висотата на експертното мнение на един пулмолог. Мисля, че е крайно време експертите да започнат да говорят в експертното си качество. Не травматолози да говорят за епидемиология, епидемиолози да говорят за лечение, а коремни хирурзи да говорят за бял дроб.


Проблемът е, че пост-ковид синдрома, вторичния ковид или хроничния ковид, както искате така го разбирайте, не засяга само болните, които са прекарали тежко болестта. Проблемът е, че засяга и такива, които са прекарали леко болестта, а те са огромното мнозинство от болните. И това е проблемът.


Щетите върху белия дроб са както функционални, така и структурни. Ние забелязваме, че поне при 30% от болните след ковид-синдром има остатъчни фиброзни промени. И тези фиброзни промени се съчетават с функционални промени. Това не е просто една автоагресия, а наистина функционален синдром, който се дължи на структурни промени.


Ред е на специлистите да говорят, ред е на пулмолозите, ред е на терапевтите. Ред е слънцето да влезе във всяка българска къща и в душите ни."Професор Коста Костов пред Антон Хекимян по бТВ

Снимка: OFFNews


Последни новини