Свободно мнение - 2020-05-23 08:30:57

На какво се дължи по-ниската смъртност по време на карантината

Свободно мнение На какво се дължи по-ниската смъртност по време на карантината

Всички, които се чудят на какво може да се дължи по-ниската смъртност по време на ковид-истерията, явно не са чували понятието "ятрогения" - това е влошаване на здравето, причинено от лекарска намеса.


Накратко - днешната официална медицина като цяло за популацията повече вреди, отколкото помага. Т.е., на вас конкретно може да помогне, но средно за популацията ефектът е по-скоро отрицателен. Има две направления, в което напредъкът е безспорен - това са диагностиката и оперативната хирургия. Що се отнася, обаче, до огромната част от хроничните заболявания, които са бич за съвременния човек, то днешните "протоколи за лечение" (да използваме този любим на гробокопачите от НОЩ израз) малко или никак са напреднали, в сравнение с времето на Иван от Скрино - а в много отношения е налице регрес.


Точно това е и една от причините защо след триумфа на промишленото животновъдство преди около половин век, вече устойчиво тече обратния процес към природосъобразно животновъдство - и за профилактика и лечение на животните избягваме (или сме забранили) цели категории популярни някога продукти на фармацевтичната промишленост, а предпочитаме продукти с естествен произход и има все по-голям интерес към лечебни методи, целящи активиране на собствените защитни сили на организма.


Съвременният човек живее много по-дълго не заради официалната медицина, а заради водоснабдяването и канализацията, заради по-доброто хранене, заради повечето свободно време и разнообразните развлечения, и др.под..


Невероятно е какви огромни средства дава обществото за здравеопазване, при положение че крайният ефект за популацията като цяло е отрицателен - както се вижда и сега от понижената смъртност, в резултат на това че медицинският сектор спря да работи. Т.е., може да имате някой познат, който е умрял, заради това, че са отложили плановата му операция (което разбира се е жалко за него и тъжно за неговите близки), но пък повече животи са били спасени, заради това че тази болница, където е трябвало да бъде опериран не е работила "на пълна мощност", заради ковид-истерията.


Или като резюме - ако тези гигантски средства, които днес държавата преразпределя към здравната система, тя ни ги оставяше да си ги харчим за ядене, пиене и коври - то това щеше да има неизмеримо по-благотворно въздействие за здравето ни.


Още повече пък имаме великолепен пример с това, как въпреки разпорежданията от страна на министерсството, лечебните заведения продължават да искат пациентите сами да си плащат за предварително изследване за коронавируса - е, при положение, че със собствените си правилници те отхвърлят волята на държавата - откадя--накадя тази същата държава ще продължава да ги финансира - да си се оправят на свободния пазар, като са толкова ербап.


Зъболекарите как успяват - и всички сме доволни - имаме хора, които изкарват пари с труда си и пациенти, които получават една висококачествена зъболекарска услуга.

Докато при лекарите пари се печелят с попълване на документи.


Ковид-истерията отчетливо ни демонстрира, че това е път за никъде.

Здравна стратегия, която ни убива, вместо да ни лекува.


Автор:Андрей Куртенков