Свободно мнение - 2021-08-21 07:10:20

Цветеслава Гълъбова: На зло куче, зъл прът - така казва българският народ

Свободно мнение Цветеслава Гълъбова: На зло куче, зъл прът - така казва българският народ

Днес гледах Томислав Дончев при Цънцарова. Стана дума за езика на омразата. Никой не бил невинен, рече Дончев, но ГЕРБ били по-накрая в редицата на виновните. Е, не беше попитан ако бяхме богато и справедливо общество, с върховенство на закона, дали щеше да ги има разделителните линии. И кой направи така, че да сме толкова разделени. Дали пък разните му там среднопръстови стойчовци и анализаторки с нАучни титли нямат принос в това с постоянното убеждаване на хората, че са виновни понеже не искат да са бедни, ограбвани и лъгани. Айде, холан. Не сме расли под сянката на колците за домати. Крадат ни, лъжат ни, грабят ни, пък ние не искаме да се обичаме с тях. И сме лоши. Не, не сме. На зло куче, зъл прът - така казва българският народ.


И още по темата за езика на омразата. Напоследък се явява един хамид хамид от дпс /малките букви са курсив мой!/. Вчера или онзи ден с мазна усмивка, както обичайно говори, с видимо снизхождение от типа "вие сте малки и не ги разбирате тези неща, ама като пораснете, ще разберете, че съм прав" многократно пак в някакво студио нарече министъра на икономиката шугър фейс /нарочно на  кирилица/ и, разбира се, не беше спрян от водещата. Аланкоолу, за да ме разбереш ползвам това обръщение, кой точно си ти, че да проявяваш неуважение към висш държавен служител. И изобщо що за речник се ползва от т.нар. ни политически елит в публичното пространство?


Ето това ражда езика на омразата - неграмотността, високомерието, просташкият изказ, наглостта, арогантността. Даже, когато е облечена в скъпи костюми, носи чанти по 3000 лева, русенски костюмчета и брошки с кокоши пера. Нискочели създания, на които сме им дали власт и те са си повярвали, че стоят някъде из облаците. Ще ви кажа една приказка на дядо ми "една маймуна като се качва по-нагоре, повече й се вижда з......а/.


Да, има и ще има език на омразата.  Защото вие сте генератори на това. Стига сте ни обединявали с вас, защото вие живеете в друг Млечен път. Хайде сега, слезте от служебните лимузини, плащайте си наема, живейте с 400 лева, колкото някои от вас пръскат само за едно парцалче или костюмче, решавайте си проблемите не с едно телефонно обаждане, ами по обичайния ред, създаден от вас, че тогава ни говорете напоително за обединение и език на любов.


Дончевци, десислави, хамидовци и останалите, някои от които едвам мецате на български, а и вие, обслужващ персонал от анализатори и някои журналисти, спрете да се упражнявате по темата език на омразата.


НИЕ ЖИВЕЕМ В РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ! И ТЕ СА ПАРАЛЕЛНИ /понеже повечето от вас не блестят с интелект, ще обясня, че паралелите не се пресичат НИКЪДЕ/! 


И на мен ми се иска да няма език на омразата, но искам ред, справедливост и върховенство на закона. Макар че много закони ги скроихте по вашата мярка, но без мяра, така че сега грабежът се оказва просто неморален, но законен. 


И се научете на елементарни правила на правоговор и начин на общуване в публичното пространство. Шугър фейс и налудничав са думи за домашна употреба. Искаме да чуваме правилен български език, без нездрав блясък в очите, без лъжи, високомерие и надменност. Преди да се втурнете в политиката си помислете дали искате точно такива като вас да ви управляват. Нарича се самокритичност. Базира се на реална самооценка, която стъпва на образование, кариера /не само 4-5 мандата депутатстване/, лични постижения и експертност /А НЕ ЕКСПЕРТИЗА/, които да са видими за всички. Какво ви е казала майка ви и баба ви за великото ви величие не ни интересува.


Д-р Цветеслава Гълъбова/фейсбук

Последни новини