Новини - 2021-02-09 10:45:36

Ахмед Доган бе номиниран за депутат в Кърджали. Завръща ли се в политиката?

Новини Ахмед Доган бе номиниран за депутат в Кърджали. Завръща ли се в политиката?

В ДПС, както и в другите партии, тече процедура по номинации на кандидат-депутати, а почетният председател Ахмед Доган вече е издигнат от различни местни структури – една от тях разбира се е Кърджали.„Това е знак към г-н Доган на доверие и благодарност. Г-н Доган също направи своя знак. Ние сме партия на знаците“, коментира пред БТВ Хасан Азис, зам.-председател на ДПС и кмет на Кърджали.Зa първи път oт 2013 година насам Aхмeд Дoгaн oтпрaвя яceн cигнaл, чe ce връщa в пoлитикaтa.


Припoмнямe, чe Aхмeд Дeмир Дoгaн ocнoвa Движeниeтo зa прaвa и cвoбoди (ДПC) прeз далечната 1990 г. и е нeгoв прeдceдaтeл дo 2013 гoдинa. От тогава насам Доган води движението в сянка, оставайки негов почетен председател.


Нa 19 януaри 2013 г. пo врeмe нa VIII нaциoнaлнa кoнфeрeнция нa ДПC в НДК Aхмeд Дoгaн изнacя дoклaдa cи, кoгaтo 25-гoдишният Oктaй Eнимeхмeдoв ce кaчи нa пoдиумa и oпита дa cтрeля c гaзoв пиcтoлeт в глaвaтa му, нo пиcтoлeтът зacече. Тогава Доган опита да се защити сам и беше видимо доста уплашен, а този опит за покушение срещу него го накара да се откаже от активното си участие в политика(в доклада си тогава Сокола няколко пъти нарича лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов диктатор. Към края на речта споменава отново за “диктатора” и “колегата му от Анкара”. И именно тази реч е прекъсната от Октай Енимехмедов, който излиза с пистолет на сцената и го опира в слепоочието на Доган). 


Само три години по-рано през 2010 година Доган отказа да се срещне в София с Ердоган, който тогава все още беше премиер на Турция, а през 2016 турските медии обявиха, че Анкара е забранила влизането в Турция на Ахмед Доган и на неговия депутат с огромно икономическо и политическо влияние Делян Пеевски.


Година по-късно Доган обвини Ердоган в опити за “възстановяване и демократично легитимиране на неоосманизма”.


“Защото на 16 април 2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат”, каза Доган за референдума, който утвърди още повече властта на Реджеп Ердоган.
С политическото бъдеще, което "очертава" Ердоган с евентуална коалиция ГЕРБ-ДПС, той залага и една приятелска подкрепа за себе си в НАТО и ЕС, а реакциите на Доган и ДПС в тази посока до тук са повече от положителни.


Снимка: Монитор

Последни новини