Новини - 2022-02-21 14:03:35

Зеленият сертификат отпада на 20 март!

Новини Зеленият сертификат отпада на 20 март!

"Успяхме да прогнозираме факта, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произтичащи от зеления сертификат и той да остане само като условие за пътуване в Европейския съюз."
Това заяви току на извънреден брифинг министър-председателят на България Кирил Петков.
Ще продължим да стимулираме българите да се ваксинират, за да преминем по-леко и през едни евентуални следващи вълни на Ковид, допълни премиерът. 
Въпреки проблемите в системата, въпреки, че тя е рушена години наред, нашите лекари и медицински сестри успяха да се справят със безпрецедентната здравна криза, допълни здравният министър проф. Асена Сербезова, която не пропусна да благодари на всички лекари, медсестри и фармацефти. "Ще продължим да стимулираме хората да се ваксинират въпреки отпадането на мерките, защото числата са категорични, а именно, че 90% от починалите с Ковид са неваксинирани", зави министър Сербезова. 
"Позволете ми извън протокола да кажца, че в нашата работа не са чести моментите, когато се радваме. Този момент е един от тях, защото след 2 години проблеми, мерки и ограничения, най-после можем да започнем поетапно премахване на тези мерки. Ще облекчим режима на три стъпки като последната ще бъде премахването на Зеления сертификат още на 20 март", заяви здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.
Първата стъпка по облекчаване на мерките, която влиза в сила от 24 февруари, ще даде възможност на всеки собственик на обекти с търговски и обществени предназначения да допуска лица без Зелен сертификат. Изиксването за сертификат засега ще остане за персонала, но не и за посетителите. 

Последни новини