Здраве и спорт - 2020-05-28 07:20:38

Зелените сокове са най-концентрираната форма за директен прием на витамини , минерали , хлорофил

Здраве и спорт Зелените сокове са най-концентрираната форма за директен прием на витамини , минерали , хлорофил

Кой фреш е подходящ за нас ?


Забелязали ли сте как със затоплянето на времето навън тялото ви подсказва , че има нужда от “по-леки “ и свежи храни и съответно увеличаваме приема на плодове и фрешове . Точно затова днес ще потърсим отговор на въпроса “Полезно ли е да се пие фреш”? За целта има няколко аспекта върху , които трябва да насочим  вниманието си . И те са :-от какво е направен фреша ;

-с каквъв уред е приготвен сока;

-как го приемаме.


Така например соковете от цитрусови плодове съдържат големи количества лимонена киселина , което може да доведе до дразнене на стомашно -чревния тракт , до болка и гадене. Затова хора , страдащи от гастрит , колит , синдром на раздразненеото черво е по-добре да избягват този тип сокове.Пиенето на фреш не е равностойно на приемането на вода , а по-скоро  се равнява  на вмъкването на още едно хранене. Затова е важно да обръщате  внимание на количеството изпит сок . Например - за направата на 200 мл фреш от портокал обикновено се използват 2-3 портокала. И в повечето случаи бива изпит за минута-две.А колко от вас биха изяли  3 портокала наведнъж ?Затова повече от 200 до 300мл плодов фреш е излишно и доста калорично да се изпива на един прием . По-различна е ситуацията със зеленчуковите сокове или смутита , които са много по-хранителни и с ниско съдържание на захар от плодовите .Най- големият недостатък на плодовите фрешове е огромното количество фруктоза , което попада директно в тялото ни , заобикаляйки важни ензимни процеси на храносмилане и покачвайки инсулина ни.Съвсем различно е положението при зелените сокове . В една чаша такъв сок можете да съберете толкова минерали , витамини , фитонутриенти и ензими , колкото трудно можете да поемете от твърда храна.Зелените сокове са най-концентрираната форма за директен прием на витамини , минерали , хлорофил.Само минути , след като изпием зелен сок , клетките ни получават мощен заряд от енергия и антиоксиданти , за да регенерират и да се възстановяват . Зеленчуковите сокове са един от най-лесните начини за поддържане на алкалното Рh на организма . Друг момент е видът на използваната сокоизстисквачка. Условно те се разделят на центрофужни и студенопресоващи или още мачкащи.Първите са по-бързи , шумни , по-лесни за почистване , но не могат да изстискват сок от зеленолистни и при центрофугата се  развиваа по-висока температура , която окислява част от полезните вещества. Вторият вид -мачкащите са бавнооборотни  , безшумни и изстискват сок от всякакви треви . В сока на мачкащите машини се съдържат 3 пъти повече фибри  от този направен с центрофужна . Третият момент е това как ще изпием сока , тъй като той не е вода , а храна. Затова ние следва да активираме ензимите си , които да усвоят тази храна . А това става като пием на малки глътки и се опитваме да задържим течността по-дълго време в устата си , за да се смеси със слюнчените ензими.Освен това за по-доброто усвояване на фреша е добре да бъде изпит половин час преди или два часа след хранене.

Цитрусовите сокове имат увреждащо действие върху зъбния емайл и е по-добре да ги пием със сламка.Обобщено - ако се чудите какъв фреш да изпиете , за да енергезирате тялото си - за предпочитане е да се спрете върху зеленчуковите.


Автор: Карина Делова, магистър-фармацевт и кулинарен блогър ( Gourmet FitCulture )