Новини - 2021-10-02 06:47:47

Заради рекордната цена на газа парното и токът ще поскъпнат с 30% и 10% след Нова година

Новини Заради рекордната цена на газа парното и токът ще поскъпнат с 30% и 10% след Нова година

Цената от 1 октомври е 94,54 лв. за мегаватчас, или с над 36% по-висока от септемврийската, но пак е най-ниска в сравнение с борсите в Европа. Цената на природния газ направо проби тавана, на 1 октомври “Булгаргаз” внесе заявление за 94,54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Енергийният регулатор в ранния следобед в петък го одобри, така от първия ден на този месец синьото гориво поскъпна с 36,22% спрямо септември при предвижданите доскоро 16%.Според съобщението на КЕВР газът на международните пазари през септември е поскъпнал с 50%. В петък на европейските борси постигна рекордните 100 евро на мегаватчас.


 

При тези котировки все още топлофикациите са с непроменени цени на парното и топлата вода. Но това ще се промени рязко от 1 януари, защото по закон тарифите могат да се пипат на 6 месеца, а последната промяна бе от юли.


 

Според експерти при калкулирани 47,11 лева за мегаватчас газ в средата на годината в цената на парното, сега има двойно увеличение. При ноплофикациите делът на газа в разходите е около 70%.


 

При тези базови данни експерти изчисляват, че при сегашните нива на синьото гориво поскъпването на парното би трябвало да е минимум 30%, а на тока за бита - 10 на сто.


 

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че се предвиждат мерки, които да ограничат шока за домакинствата.


 

В петък, докато регулаторът решаваше за цената на газа от 1 октомври, мениджмънтът на “Булгаргаз” даваше пресконференция за ситуацията на международните и българските пазари.


 

Въпреки рекордното увеличение на газа у нас той остава с най-ниска цена в Европа - с 26-30% по-евтин от този, който се търгува на борсите.


 

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че всички ползи от договорите с “Газпром” и с азербайджанската компания отиват при клиентите на компанията.


 

Досега това се изразява в 180 млн. лв., платени по-малко от българския бизнес и потребителите, отколкото от европейските.


 

За годината това щяло да се изрази с 573 млн. лв. по-малко разходи за българите. Причините за високите цени били оживлението в икономиката след пандемията, празните газови хранилища и недостатъчните доставки. Втечненият природен газ, който обикновено допълва този, доставян по дългосрочни договори, сега е сменил посоката си и отивал към Азия.


 

В Европа 40% от производството на електроенергия е от газ, а у нас - 10%, и това е електроенергията на топлофикациите и други когенерации.


 

Цената на газа за България е хибридна по два договора. По този с “Газпром” 70% се образуват от котировките на европейските газови хъбове, а 30% - по старата формула на база на петролните деривати - мазут и газьол. По договора с азербайджанската компания за доставка на 1 млрд. куб. м формулата също е на база на петролните деривати. В момента тази цена е по-ниска от котировките на газовите хъбове в Европа, което прави микса на газ у нас по-евтин.Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов показа трасетата, по които идва газ у нас и обясни защо все още не може да ползваме пълните количества по договора с азербайджанската компания.Шефът на “Балгаргаз” Николай Павлов показа трасетата, по които идва газ у нас и обясни защо все още не може да ползваме пълните количества по договора с азербайджанската компания.


 

Павлов коментира и доставките на азерски газ и защо не могат да се вземат целите количества, след като ни е по-изгодно. Той не отрече информацията от бившия министър на финансите Асен Василев, че азерския газ е с 50% по-евтин. Според експерти тези 50% са спрямо цените на европейските газови хъбове, а не цената у нас.


 

Шефът на “Булгаргаз” обаче направи уговорката, че ако азерският газ условно сега е с 50% по-евтин, то миналата година е бил със 100% по-скъп.


 

По договор от 2016 г. точката на доставка на азерския природен газ е Комотини - началото на интерконектора с Гърция. Азербайджанската компания няма задължение да доставя на друга точка и да влиза в преговори. Поради това доставките на


 

Неа Месемврия били въпрос на добра воля


 

При разговорите с азербайджанските партньори те заявили пред “Булгаргаз”, че на 1 юли, когато е готова газовата връзка с Гърция, на Комотини ще бъдат доставени количествата по договора.


 

Бивши и сегашни министри на енергетиката са заявявали, че след последното удължаване на срока за газовата връзка с Гърция техническото завършване трябва да е в края на тази година, а въвеждането в търговска експлоатация - на 1 юли догодина.


 

Така още поне 9 месеца “Булгаргаз” ще трябва да купува капацитет в гръцката газова мрежа, и то прекъсваем, за да бъдат пренасяни количества газ, колкото отпусне азерската компания и когато иска.


 

Високопоставени източници обаче изразяват съмнения, че ще бъде спазен и срокът от 1 юли


 

Проблем за “Булгаргаз” е и прекъсваемият капацитет, тъй като в моменти, в който бъде отказано количество азерски газ, то българският доставчик спешно трябва да пазарува газ, за да запълни капацитета на мрежата, защото, казано с прости думи, може да стане беля. Така че това спешно купуване на газ от Румъния или от Гърция струва пари, каза Павлов. 


 

През 1/5 от времето през февруари и март тези доставки са били прекъсвани, но това не било усетено от клиентите, каза още шефът на “Булгаргаз”.


 

Павлов съобщи все пак, че от петък се доставят по-големи количества азерски газ, без да уточнява числа заради конфиденциалността на преговорите. Сигнал за това може би беше и срещата в четвъртък между енергийния министър Андрей Живков и азербайджанския посланик у нас Хюсейн Хюсейнов.


 

Павлов каза още, че са поискали и по-големи количества от “Газпром”, но още нямало отговор от руската компания. Той повтори, че сме 100% зависими от вноса на това гориво.


 

Компанията продължава да нагнетява газ в хранилището в Чирен. Шефът на “Булгаргаз” каза, че договорите с клиентите са осигурени, в газовото хранилище ще се складират с 11% повече газ, отколкото миналата година.


 

По повод на изтичащия на 31 декември 2022 г. договор между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” Павлов заяви, че се подготвят за нов с руската компания. Той обаче не отрече възможността “Газпром” да избере и други партньори за доставка на газ у нас.


 

Припомни, че “Булгаргаз” е купил 10% от капацитета на терминала за втечнен газ при Александруполис, който трябва да е готов през 2024 г. и тогава компанията ще може да търгува и с това гориво.


 
 
 

Източник: "24 часа", автор: Марияна Бойкова