Общество и култура - 2021-01-10 08:57:17

When things will return to normal? The short response is: Never

Общество и култура When things will return to normal? The short response is: Never

Автор: Ирини Зикидис


Преди няколко години четох и коментирах един от проектите на Герман Греф – известен либерал и президент на руската Сбербанк, която, в контекста на очакваните промени в глобален мащаб, се трансформира в "екосистемата" за цифров и икономически контрол Сбер. 


Широко рекламираната цел на този проект беше постигане на значително подобрение на отношенията банка - клиент, чрез спестяване на ценно време и излишни бюрократични операции. Тоест, отива средностатистическият руснак в банката и след минути си тръгва с фантастичен кредит с още по-фантастични условия. 


Всичко звучеше чудесно, докато не стигнах до края на статията, където се казваше, че кредитите ще се дават на база „психометрически модел на кредитополучателя”, т.е. „психоскоринг” или „персонален кредитен рейтинг ”. Бегло беше уточнено, че този персонален кредитен рейтинг означава събиране на ПЪЛНА информация за клиента, включително чувствителна и поведенческа информация, като поведението му в социалните мрежи - какво поства, какво чете, какво лайква, какво шерва. И кредити ще се дават само на лица с отличен персонален кредитен рейтинг. Пак по същото време, в руските медии започна да се говори за „нeoбxoдимocттa oт cъздaвaнe нa Eдинeн цифpoв пpoфил нa вceĸи житeл нa Pycĸaтa Фeдepaция”. 


От няколко месеца насам, западните медии говорят за Системата за социален рейтинг, която Китай тества от няколко години, легализирайки я официално чрез нов граждански кодекс от 1 януари тази година. Според тази Система за социален рейтинг,  всеки китаец започва със cтapтoв peйтинг oт 1000 тoчĸи кредит на доверие, които, според поведението му, ще бъдат увеличавани или намалявани. 


Спазването на законите, своевременното плащане на данъци, сметки и кредити, подкрепата за правителството, отличните отношения в семейството и със съседите, са сред изискванията, които гарантират трупането на допълнителни точки. От друга страна, лошата кредитна и финансова история, критикуването на правителството, разпространяването на фалшиви новини, лошият имидж сред съседите, отнемат точки. Твърди се, че всеки човек ще бъде оценяван чрез изключително сложен алгоритъм, по около 160 000 пapaмeтpи, пoдaвaни oт 142 дъpжaвни yчpeждeния, сред които държавни институции, cъдeбнa cиcтeмa и нapoднaтa бaнĸa нa Kитaй. 


Aĸo peйтингът e нaд 1050 тoчĸи, cиcтeмaтa мapĸиpa лицето c индeĸc AAA, като образцов гражданин. При 900 точки, индeĸcът cтaвa B – сравнително изряден гражданин. Лицата с по-малко от 849 тoчĸи влизат в ĸaтeгopия C, като „неблагонадеждни” и следва да бъдат уволнени от държавни институции. В категория D влизат лицата с по-малко от 599 тoчĸи, т.е. това е „черният списък” с лица, които не могат да бъдат наемани на работа и които дори нямат право да се возят в градския транспорт. Лицата от други категории получават на смартфоните си съобщение, че се намират в близост на човек с рейтинг D, и ако комуникират с него, ще им бъдат отнети точки. 


Зловещо, нали? Ама си казваш „Това са Русия и Китай - азиатски, тоталитарни държави. Това нямам как да се случи в цивилизована Европа и Америка”. 


После се сещаш за цензурата в социалните медии, която от няколко години придоби заплашителни размери. Сещаш се за фашистките методи на либералните елити и прислужващите им журналисти, за тлъстите грантове, раздавани на либерални „експерти” и „инфлуенсъри”, които истерично заглушават всяко различно от мейнстрийма мнение. 


Сещаш се за тлъстите лъжи и мазна помия на охранени, продажни журналисти за Сирия. 


Сещаш се за протеста в Капитолия, който ще бъде обилно дъвкан, докато всички повярваме, че е далеч по-голямо и непростимо престъпление от няколкомесечното плячкосване на магазини в САЩ, представяно като „законен протест на опресираните малцинства”. 


И всичко това е едва повърхността на айсберга, а тези примери са само бегли щрихи за огромните промени, във всички всички възможни сфери, които са предвидени от тук нататък.


Накрая си спомняш за книгата на Клаус Шваб - основател и президент на Световния икономически форум - „Covid 19: The Great Reset”, както и за многобройните материали посветени на светлото бъдеще, което ни очаква, публикувани на сайта на Световния икономически форум и осъзнаваш, че няма конспирация, защото всичко е казано в прав текст: „At the time of writing (June 2020), the pandemic continues to worsen globally. Many of us are pondering when things will return to normal. The short response is: never. Nothing will ever return to the “broken” sense of normalcy that prevailed prior to the crisis because the coronavirus pandemic marks a fundamental inflection point in our global trajectory”.


Снимка: tvn.bg