Общество и култура - 2021-03-19 08:13:23

ВМРО: Ако Македония оттегли Гарванлиев от Евровизия, догодина България ще го изпрати!

Общество и култура ВМРО: Ако Македония оттегли Гарванлиев от Евровизия, догодина България ще го изпрати!

Антибългарската вълна и омразата, които се изсипаха върху певеца с българско гражданство показват, че нашата неотстъпчивост за членството на страната в ЕС е напълно правилна.



Това се казва в остра позиция на ВМРО – Българско национално движение във връзка с разразилия се скандал от другата страна на границата ни заради клип с българското знаме, съпровождащ песента на Васил Гарванлиев, избрана да представи РС Македония на известния песенен конкурс. Както и негово интервю, в което той признава, че е с български корени и има българско гражданство. Нека припомним, че назад в годините представители на всички други етнически общности на територията на страната са били участници в същия този музикален форум. Калиопи – влахиня, Тияна Дапчевич – гражданка на Сърбия, Адриан Гадза – албанец, Есма Реджепова – циганка. Нека обърнем внимание и на още един факт – албанското знаме, което се вее над много обществени сгради и лични имоти из цяла Македония, което също не е проблем за никого там.



Защо само българинът Васил Гарванлиев и българското знаме се оказаха „скандални“ за Скопие? За нас отговорът е ясен и той е продиктуван от измислената македонистка идея и неспирните опити от  страна на политиците там да манипулират историята и да използват за репресии българското самосъзнание. Подобни извращения срещу българите, на каквито ставаме свидетели днес, са били правени и в мракобесните години след Коминтерновското предателство срещу България и българите от Пиринския и Вардарски край след 1944 г.



Нека припомним и още нещо на братята ни от онази страна на границата. Живеем в 21-ви век, Югославия не съществува и, ако те искат да станат част от Европейския съюз трябва да забравят великомакедонистката идея и фалшивата „македонска нация“, изкуствено създадени в болшевишката лаборатория на Сталин, с помощта на Георги Димитров в полза на Тито.



Евровизия е песенен конкурс на свободните и талантливи млади хора.  Случващото се с представителя на РС Македония на Евровизия Васил Гарванлиев не кореспондира по никакъв начин с европейските ценности, към които официално Скопие твърди, че се стреми.



Ние от ВМРО няма да толерираме насаждането на обществени настроения срещу Гарванлиев, само защото той не крие, че има и български паспорт – също като близо 100 000 наши събратя там.



И ако се стигне до оттегляне на младия певец от конкурса, то ние ще призовем България да го изпрати като свой представител следващата година.



Докато ВМРО е в българския парламент, ние няма да допуснем войнстващия сърбомакедонизъм в ЕС.



А че нещата не са се променили от началото на миналия век, ще го потвърди и  емблематичното стихотворение на Иван Вазов „Па шта си ти?“.  Вазов пише това стихотворение, след като сръбският престолонаследник Александър І удря плесница на едно момиченце в Македония – Васка Зойчева, на 7 години. На Камен мост в Скопие на наглия въпрос на сръбския крал каква е по народност, тя му отговаря, че е българка и той я зашлевява пред всички.



    „Па шта си ти?“ – такъв въпрос задава


    във твоя дом безочлив чужденец.


    „Па шта си ти?“ – с такваз псувня смущава


    душата ти неканен пришълец;


    „Па шта си ти?“ – туй питане навред –


    при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга


    о, бъларино, сърбин ти полага


    и чака с начумерен лик ответ.


    Но ти пази се, прав ответ не давай.


    Кажи се португалец кюрд, сириец,


    лапонец, негър, циганин, индиец –


    но българин се само не признавай.


    Че тоз грях смъртен прошка там не знай:


    влече позор, побой затвор, изгнанье –


    невидени при прежните тирани.


    Скрий, че си българин в най-българския край;


    че си потомък Самуилов, на Атонский


    Паисий внук; скрий на коя си майка син,


    на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,


    и езерата и горите македонски!


    Не споменувай Лозеград,


    Люлебургас, ни Булаир ужасни:


    ти би разбудил подозрения опасни,


    че на героите техни може да си брат.


    Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,


    дъбрава, езеро, река, рид, планина


    ще викат с глас през всички времена:


   „Тук българи са, българи от памтивека!“



Автор: ВМРО

Последни новини