Новини - 2022-01-19 14:52:12

Великобритания премахва зеления сертификат за бизнесите. Махат и маските

Новини Великобритания премахва зеления сертификат за бизнесите. Махат и маските

Великобритания премахва изискването за задължителен зелен сертификат за бизнесите, като това ще им позволи да работят по свои правила, съобщи Борис Джонсън в Камарата на представителите на общините, цитиран от Би Би Си.Отпада също изискването за носене на маска, включително в класните стаи и в градския транспорт. Променят се също препоръките за работа от вкъщи, като вече не е препоръчително всеки с тази възможност да се възползва. Предстои да бъдат облекчени и мерките в старческите домове, но точно как – предстои да се разбере.


 

До момента остава задължителната карантина при заболяване от COVID-19, но Джонсън се надява скоро и тя да бъде премахната. Обявените мерки за карантина са валидни до 24 март, като Джонсън каза, че не очаква те да бъдат удължени.Решенията се основават на това, че правителството очаква гражданите да взимат правилните решения.


"От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат", заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите да изпращат служителите си в работа от разстояние. "„Освен това правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт“, отбеляза Джонсън. 


 

„Ние предоставихме най-бързата бустерна програма в цяла Европа. Балансираният подход вместо локдаун беше по-щадящ за икономиката ни. Многократно доказахме, че това правителство може да взима правилни решения“, каза Джонсън.


 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в сряда, че няма да подаде оставка от поста си заради информациите около така наречения скандал "партигейт" относно серия партита на правителствения персонала, за които се твърди, че са се провеждали в Уайтхол и Даунинг Стрийт, и които са били в нарушение на локдаун правилата, съществуващи по време на тяхното привеждане.Отговаряйки на въпрос на депутат от Либералдемократическата партия, Джонсън каза, че вече се е извинил за "всички грешки, които са допуснати" и призова парламента да изчака доклада за разследването по този въпрос.


 

Няколко британски медии съобщиха, че над дузина депутати от консерваторите на Джонсън са изпратили писма за недоверие на неговото ръководство. Трябва обаче поне 54-ма от тях да подадат подобни писма, за да започне тайно гласуване, при което опонентите му ще трябва да получат 50%, за да го отстранят от поста лидер на Консервативната партия.


 

Източник: Би Би Си, БНР, Гласове

Последни новини