Здраве и спорт - 2020-05-26 13:05:38

Важна информация и практически съвети относно COVID-19

Здраве и спорт Важна информация и практически съвети относно COVID-19

Коронавирусите са голямо семейство, които може да причинят заболяване при животни или хора. При хоратa някои коронавируси причиняват респираторни инфекции, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като респираторния синдром на Близкия изток (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS). 


COVID-19 е инфекциозното заболяване, причинено от наскоро открития коронавирус. Този нов вирус и болест бяха неизвестни преди началото на епидемията в Ухан, Китай, през декември 2019 г. COVID-19 сега е пандемия, засягаща много страни в световен мащаб.


Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, суха кашлица и умора. Други по-рядко срещани включват болки, запушен нос, главоболие, конюнктивит, болки в гърлото, диария, загуба на вкус или мирис, обрив по кожата, промяна в цвета на пръстите или краката. Тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно. Някои хора се заразяват, но имат само леки симптоми.


Около 80% от хората се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от болнично лечение. Около 1 на всеки 5 души се разболява сериозно и развива затруднено дишане. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания като високо кръвно налягане, проблеми със сърцето и белите дробове, диабет или рак, са с по-висок риск от развитие на усложнения. Хората от всички възрасти, които имат треска и / или кашлица, затруднено дишане / задух, болка / тежест в гърдите или загуба на реч или движение, трябва незабавно да потърсят лекарска помощ. Ако е възможно, се препоръчва първо да се обадите на личния си лекар или лечебното заведение, за да може пациентът да бъде насочен към правилната клиника.

Ако имате симптоми като лека кашлица или лека треска, по принцип няма нужда да търсите медицинска помощ. Стойте си у дома, самоизолирайте се и наблюдавайте симптомите си. Когато посещавате здравно заведение, носете маска, спазвайте дистанция от поне 1 метър разстояние от други хора и не докосвайте повърхностите с ръце. Ако е болно дете, помогнете му да се придържа към този съвет. 

Заболяването се разпространява главно от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, когато човек с COVID-19 кашля, киха или говори. Тези капчици са сравнително тежки, не стигат далеч и бързо падат на земята. Хората може да се заразят при вдишване на тези капчици, затова е важно да стоите на поне 1 метър разстояние от другите. Тези капчици могат да попаднат върху повърхности и предмети като маси, дръжки и парапети. Хората може да се заразят, като докоснат тези предмети или повърхности и след това очите, носа или устата си. Ето защо е важно редовното миене на ръцете със сапун и вода и/или дезикфекцията им с препарат на алкохолна основа. 


Практикуването на хигиена на ръцете и дихателните пътища е важно във ВСИЧКИ моменти и е най-добрият начин да защитите другите и себе си. Когато е възможно, спазвайте поне 1 метър разстояние между себе си и другите. Това е особено важно, ако сте застанали до някой, който кашля или киха. Тъй като някои заразени лица все още може да не проявяват симптоми или те да са леки, спазването на дистанция е основно правило в район с циркулация на COVID-19.


Дори и да не мислите, че сте били изложени на COVID-19, но развиете симптоми, тогава се самоизолирайте и се самонаблюдавайте. По-вероятно е да заразите други в ранните стадии на заболяването, когато просто имате леки симптоми, следователно ранната самоизолация е много важна. Ако нямате симптоми, но сте били изложени на заразен човек, направете самостоятелна карантина в продължение на 14 дни. Ако сте били COVID-19 позитивни (потвърдено с тест), самоизолирайте за 14 дни, дори след като симптомите са изчезнали, за предпазване членовете на семейството. Самоизолация е, когато човек, който изпитва треска, кашлица или други симптоми на COVID-19 остава вкъщи и не ходи на работа, училище или обществени места. Това може да бъде доброволно или въз основа на препоръката на неговия лекар. При самоизолация е добре да има отделно, добре проветриво помещение със средства за хигиена на ръцете и самостоятелен санитарен възел. Ако това не е възможно, поставете леглата на разстояние най-малко 1 метър и спазвайте същата дистанция, дори от членовете на семейство ви.


Останете позитивни и заредени с енергия, като поддържате връзка с близки по телефона или онлайн и като се упражнявате у дома.


Да се ​​самокарантираш означава да се отделиш от другите, защото си бил изложен на някой с COVID-19, въпреки че самият ти нямаш симптоми. По време на самокарантина следиш себе си за симптоми, а целта е да се предотврати предаването. 

Карантина означава ограничаване на дейности или разделяне на хора, самите те които не са болни, но може да са били изложени на COVID-19. СЗО препоръчва да се спазва най-малко 1 метър разстояние от останалите. 

Изследванията показват, че децата и юношите е също толкова вероятно да се заразят, колкото и всяка друга възрастова група и може да разпространят заболяването. Те са по-малко склонни да развият тежко заболяване, но е особено важно да избягват контакт с възрастни хора, изложени на риск от по-тежко заболяване.

Предпазни мерки:

- Редовно и старателно почиствайте ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода. 

- Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и околните. Защо? Когато някой кашля, киха или говори, той пръска малки капчици течност от носа или устата си, които може да съдържат вирус. Ако сте твърде близо, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът има заболяването.

- Избягвайте да ходите на многолюдни места. Защо? Когато хората се събират в тълпи, е по-вероятно да влезете в близък контакт с човек, който има COVID-19 и е по-трудно да се поддържа физическото разстояние от 1 метър.

- Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Защо? Ръцете докосват много повърхности и веднъж замърсени може да пренесат вируса в очите, носа или устата, а оттам той да навлезе в тялото и да ви зарази.

- Спазване на добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свити лакът или тъкан, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната тъкан незабавно и измийте ръцете си. 

- При самоизолация по повод кашлица, главоболие, лека треска, помолете някой да ви донесе провизии. Ако трябва да напуснете къщата си, носете маска, за да не заразите другите. 

- Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ, но се обадете по телефона предварително, ако е възможно и следвайте указанията на местния здравен орган. 

Докато някои западни, традиционни или домашни средства може да осигурят комфорт и да облекчат симптомите на лекия COVID-19, няма лекарства, за които е доказано, че предотвратяват или лекуват заболяването. СЗО не препоръчва самолечение с никакви лекарства, включително антибиотици, като превенция или лек за COVID-19. 

Времето между излагане на COVID-19 и изява на симптоми обикновено е около пет до шест дни, но може да варира от 1 до 14 дни.

COVID-19 се разпространява чрез предаване от човек на човек. Повечето коронавируси произхождат от животните, но COVID-19 (наричан още SARS-CoV-2) е нов вирус при хората и неговият възможен животински източник все още не е потвърден. При боравене и грижа за животните винаги трябва да се прилагат основни хигиенни мерки. Това включва измиване на ръцете, тяхната храна или провизии, както и избягване на целуване, облизване или споделяне на храна.


Най-важното, което трябва да знаете за коронавируса върху повърхности, е, че те лесно могат да бъдат почистени с обикновени битови дезинфектанти. Вирусът COVID-19 може да оцелее до 72 часа върху пластмаса и неръждаема стомана, по-малко от 4 часа върху мед и по-малко от 24 часа върху картон. Ако е възможно, дезинфекцирайте дръжките на колички или кошници преди пазаруване, а вкъщи измивайте добре ръцете си, също след боравене със закупените продукти. Понастоящем няма потвърден случай на COVID-19, предаван чрез пакетирани или не- храни.


Плодовете и зеленчуците са важни компоненти на здравословната диета. Преди да боравите с тях, измийте ръцете си със сапун и вода. След това ги измийте добре с чиста вода, особено ако ще се консумират сурови.


Относно антибиотиците: те не действат срещу вируси, а само при бактериални инфекции и не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение на COVID-19. В болниците лекарите понякога използват антибиотици за предотвратяване или лечение на вторични бактериални инфекции, като усложнение на COVID-19 при тежко болни пациенти. Въпреки че първоначалните проучвания предполагат, че вирусът може да присъства в изпражненията, досега няма съобщения за фекално-орално предаване на COVID-19 и към момента няма доказателства за оцеляването на вируса COVID-19 във вода или канализация.

Останете в течение с най-новата информация от надеждни източници, като СЗО или местните и национални здравни власти. Източник: Световна Здравна Организация, СЗО, https://www.who.int


Превод на д-р Владимира Бояджиева, кардиолог