Новини - 2020-08-17 14:00:17

В бързането за нова конституция ГЕРБ объркаха и герба на България

Новини В бързането за нова конституция ГЕРБ объркаха и герба на България

В бързината авторите на проекта на ГЕРБ за нова конституция (като такъв се афишира правосъдният министър Данаил Кирилов) машинално са преписали описанието на герба на Р България от сегашната конституция. Той обаче бе променен през 1997 г., а преди това бе поискано становище на КС по темата.


В новия проект за конституция е записано следното:


Чл. 4 Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит. 

Всъщност в герба има три лъва, а описанието е следното:


Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата".


Междувременно стана ясно, че в новия текст, внесен днес от д-р Дариткова, е премахната и възможността гражданите да сезират Конституционния съд за нарушения. Иначе казано - не е въведена индивидуалната конституционна жалба - точка, която бе поставена като акцент в изявлението на премиера в петък. Най-същественото изменение, е че "Народното събрание се състои от 120 депутати", президентът няма да участва в изборите за съдебна власт.
Източници: Труд, Гласове(trud.bg, glasove.com)