Здраве и спорт - 2021-01-19 17:38:51

Уникален случай в световната медицина - в Пазарджик се роди бебе с антитела срещу Covid-19

Здраве и спорт Уникален случай в световната медицина - в Пазарджик се роди бебе с антитела срещу Covid-19

За първи път в света бебе се роди с антитела срещу Covid-19. Чудото се е случило в МБАЛ Пазарджик, където се ражда малката Ема, която изумила лекарите и родителите си. До сега световният опит показваше, че вирусът не преминава през плацентата и не може да се предаде вътреутробно, затова случаят е прецендент, тъй като утробата се смяташе за защитено от вируси място.Майката на детето преболедувала болестта през декември в напреднала бременност. През цялото време тя е била под наблюдението на специалистите в МБАЛ. Младите лекари от пазарджишката болница забелязват, че развитието на бебето започва да изостава и пристъпват по спешност до Цезарово сечение."Самият факт, че има данни, които установихме с ехограф за изоставането, говори, че бебето се е разболяло вътреутробно, още докато е било в майката", сподели пред Нова началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в Областната болница в Пазарджик  д-р Илиян Траянов, който е известен с уникалните си случаи и спасявания."Пристъпи се по спешност поради вече ясно изразено страдание на плода", допълни младият д-р Иван Китов, също специалист по Акушерство и гинекология, и обичан лекар в областния град. Малката Ема се ражда на 5 януари с тегло от 2,750 килограма. Голямата изненада настъпва, когато се се разбира, че момиченцето е с положителен тест за антитела срещу Covid-19 и е преборило вируса още в утробата. 
"Изненадах се, защото всичко, което съм прочела и разбрала е това, че вируси не преминават през плацентата и бебето няма как да се зарази бебето", сподели майката, която е благодарна на екипа, дал всичко от себе си, за да са добре тя и детенцето и.
Ема вече си е в къщи в прегръдките на мама и тате, а нашият екип им желае да бъдат здрави, щастливи и горди със своето момиче.
Източник: НоваТв

Последни новини