Новини - 2021-07-09 06:18:25

"Тренд": ИТН - 21.3%, ГЕРБ - 20.5%, БСП - 15.9%, ДБ - 12,4%, ДПС - 11,3%, ИМВ - 5,1%, патриотите са на ръба

Новини "Тренд": ИТН - 21.3%, ГЕРБ - 20.5%, БСП - 15.9%, ДБ - 12,4%, ДПС - 11,3%, ИМВ - 5,1%, патриотите са на ръба

6+1 формации ще влязат в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ“ и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Слави Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона.


Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.


БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.


В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.


Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.


Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.


51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас.


*Изследването е проведено между 03-07 юли 2021г. сред 1002 пълнолетни български граждани, по метода на интервю лице в лице. 

Източник: "Тренд"