Свободно мнение - 2020-07-17 16:26:46

Това е първата морално-политическа експлозия в новата история на страната ни

Свободно мнение Това е първата морално-политическа експлозия в новата история на страната ни

 Автор: БНР


„Бойко Борисов този път няма да успее да овладее процеса. Виждаме един необичаен с размера и с ентусиазма си митинг, непартиен, надпартиен. Протестите са достатъчно авторитетна институция... Всяко бавене на оставката намалява потенциала на ГЕРБ за пълноценно участие в избори“. Това коментира пред БНР Валентин Вацев, преподавател по европеистика и геополитика. По думите му гневът и моралното възмущение на хората обединяват и левите, и десните. 


„Затова са особени протестите, те са по-скоро морални, отколкото политически. Това е първата морално-политическа експлозия в новата история на страната ни. Моралът повече не трябва да разрешава на търпят това статукво“.


В предаването „Хоризонт за вас“ Вацев подчерта, че предвид объркването в ГЕРБ, оставка на правителството може да се очаква:  


„Но Борисов ще се върне от Европа и в 45-минутна пресконференция ще сподели, че колегите и приятелите му в Европа са му казали, че отказ от власт в тази обстановка би бил безотговорен... ГЕРБ е на крачка от морално-политическа катастрофа... Ако подадат оставка, това ще е удар върху структурата на ГЕРБ. ГЕРБ в момента е държавата, отказ означава срутване. С право се безпокоят... Ситуацията е необратима“.


„Оставката на Иван Гешев не е важна. Той ще смени рязко политическото си поведение. Ще спре да използва политическия си речник, когато ГЕРБ загубят властта“, коментира също Вацев. Според анализатора нито една от основните партии няма готовност за влизане в предизборна кампания. Цялото интервю с Валентин Вацев можете да чуете в звуков файл на сайта на БНР - bnr.bg