Новини - 2020-09-29 09:04:33

Това е най-радикалната промяна, която БСП е извършвала в цялата си 130 годишна история

Новини Това е най-радикалната промяна, която БСП е извършвала в цялата си 130 годишна история

Аз съм участвал и наблюдавал БСП повече от 30 години и мога да кажа, че това е най-радикалната промяна, която БСП е извършвала не само в рамките на тези 30 години, струва ми се и на цялата си 130 годишна история. И тя е в три направелния-тук не става въпрос за разчистване на пътя. Тук става дума за изграждането на една изцяло нова политическа база. Това заяви днес в студиото на БНТ доц. Росен Карадимов.
Според политологът БСП е готова политически за управлението и това е политическият документ "Визия за България". На второ място за първи път в цялата си история(последната 30-годишна)БСП не излъга нито веднъж след парламентарните избори. Отвоюването на моралния терен е ключов капитал. БСП винаги е била наказвана от своите избиратели заради това, че е говорила едно преди изборите, а е правила друго след изборите. И третото-организационната реформа, която беше направена в БСП, изключително впечатляваща организационна реформа, особено с прекия избор на председателя на партията-нареди БСП до най-модерните европейски партии.
"Ако се замислите подсъзнателно някой в момента може ли да каже за БСП, че това е бившата комунистическа партия? Не е възможно нали разбирате. Не може и да е лидерска партия, защото самата Нинова, бидейки председател на тази партия, предложи и прокара мандат на председателя на партията от два мандата. Тя не го завари, тя го предложи и го прокара. Тя сама ограничи себе си. Въпреки прекия избор на председателя на партията, ръководния орган остава Националния съвет. С нищо не са се променили правомощията на председателя повече отколкото бяха преди това."
Прекият избор на председател означава консолидация и вот зад една политическа линия, и мобилизация на партията на всеки 4 години. Националния съвет, който беше избран, казват "лидерска партия", а в националния съвет са представени от основната опозиция на Корнелия Нинова. Кирил Добрев и хората около него са достойно представени в Националния съвет, допулни политологът.
"Извървян бе един много впечатляващ пилитически цикъл на генерационна промяна в БСП. Когато Корнелия Нинова въведе мандата на депутатите преди 4 години, с това тя успя да обнови парламентарната група. Там влязоха хора между 30 и 40 години. Тези хора израстнаха политически като парламентаристи и сега по естествен начин намериха място в политическото ръководство на партията. По-естествен генерационен процес от този няма. БСП винаги е обявявала, че иска да се подмлади. Но винаги, когато става дума за реална подмяна на членове на Националния съвет или за смяна, те са там, тези хора, които си отидоха, бяха от 30 години членове на националния съвет на БСП", завърши Карадимов.