Новини - 2021-08-25 13:55:09

Служебният кабинет забранява вноса на боклуци за горене и депониране

Новини Служебният кабинет забранява вноса на боклуци за горене и депониране

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212. Целта е да се спре вносът на такива боклуци, които могат само да се горят и депонират. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване в парламента днес.


„Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса на боклуци, като дават нотификации, но от закона и от регламента няма възможност министърът да забрани този внос на чужди отпадъци“, каза Личев. Той припомни, че една от целите, които си беше поставил при встъпването му в длъжност, беше напълно да се забрани вносът на отпадъци, но това се оказало невъзможно заради европейското и националното законодателство.


Темата за вноса на отпадъци стана популярна през 2019 г. след разследване на международната мрежа OCCRP сайта „Биволъ“. Същата година в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медии е трябвало да стигнат до България. По-късно стана ясно, че огромни количества боклуци се складират на площадки на определени ТЕЦ-овете в страната.


Някои от тези тецове-ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“, които са свързани с близкия до тогавашната власт Христо Ковачки, са горили боклуци през 2018 и 2019 г. без да имат разрешение, но са го правили с писма подписани от зам.-министър на екологията.