Свободно мнение - 2021-07-12 12:38:50

Слави Василев: Трифонов показа, че освен от шоу, разбира и от политика

Свободно мнение Слави Василев: Трифонов показа, че освен от шоу, разбира и от политика

Трифонов показа, че освен от шоу, разбира и от политика. Не коментирам образа на предложения кандидат за министър-председател, а цялостното му поведение, което изземва инициативата от задкулисието, тоест от колективния характер на отговорността в нашата парламентарна форма на управление. 


Предложените приоритети на Трифоновия кабинет, освен логични, представляват и застрахователна полица срещу отказа на останалите формации в НС за подкрепа. С един ход Трифонов спазва обещанието да не влиза в договорки с ГЕРБ, ДПС, БСП и излиза от ситуация, като представя работещ кабинет, с ясно изразени приоритети.


Ако останалите партии в НС откажат да подкрепят правителството, бягат от отговорност. Ако пък подкрепят правителството, Трифонов печели властта, сам. Ако не се състави правителство около ИТН, вероятността за нови предсрочни избори става голяма. Ако това се случи, ИТН ще се явят на нови избори, без да носят отговорността за провала. С един ход Трифонов иззе инициативата от всички останали играчи, които ще трябва да намират решение, днес и утре, на въпроса - ами сега какво? 


Но от всичко, най-много ми харесва факта, че най-отвратителното явление на политическата ни система няма да може да се прояви в 46-тото НС – задкулисните договорки и пазарлъци – самите те извор на най-голямата корупция. 


Готов съм да се обзаложа с всеки един, че ако кабинетът получи подкрепа, животът му ще е дълъг и успехите, които ще генерира за българското общество, ще са големи.  Единствената причина, за да смятам това, не е някаква скрита любов към чалгата или татуировките, а предложената конструкция на властта – за първи път изпълнителната власт няма да има гарантирано мнозинство в НС и това ще освободи законодателната функция от диктата на премиера. Плаващият характер на мнозинството е ключът към реално подобрение на нашия живот. 


Поздравявам Трифонов и партията ИТН за смелостта, за последователността на решенията.


Слави Василев/фейсбук