Новини - 2020-10-01 15:16:49

САЩ: Не правим разлика между Турски поток и Балкански поток

Новини САЩ: Не правим разлика между Турски поток и Балкански поток

За Вашингтон "Балкански поток" нямa! Има българска част от големия проект "Турски поток". Тази позиция заяви Франсис Фанън, който е помощник-държавен секретар по въпросите на енергийните ресурси. Той е на посещение в София.   


"За нас името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент. Ние не правим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, но за нас "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също", коментира Фанън в разговор с български журналисти днес.  


Темата е важна за нас, защото САЩ обявиха, че ще наложат санкции срещу компаниите, участващи в два големи енергийни проекта с руско участие - "Северен поток 2" и "Турски поток". По тази причина властите в София начело с премиера Бойко Борисов непрекъснато говорят, че у нас се изгражда "Балкански поток", който е част от националната газова инфраструктура и едва ли не нямал нищо общо с "Турски поток".


 

Фанън припомни, че САЩ имат два закона за ограничаване на "зловредното руско влияние" през енергетиката - CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) и PEESA (Protect European Energy Security Act) и PEESCA (Protecting Europe's Energy Security Clarification Act), които на практика визират двата газопровода "Северен поток 2" и "Турски поток", които създават зависимост на Европа от руското синьо гориво. 


"В момента САЩ са в предизборна ситуация и политическите страсти са се разгорели, но използването от Русия на енергетиката за изнудване  е сфера, в която има внушително единодушие", изтъкна Фанън, който оглавява Бюрото за енергийни ресурси в Държавния департамент на САЩ, 


"През последните 3 години от приемането на CAATSA използваме дипломатически средства Русия да промени това си поведение, но за съжаление Кремъл продължава ескалацията. Искам да подчертая, че ние не искаме да санкционираме никого. И определено не искаме това да са нашите партньори и приятели. Целта ни е да накараме другата страна да промени поведението си. Идеята е да има пазарна логика и разнообразие в енергетиката, така че да е добре за всички страни, не целим нанасяне на икономически и финансови щети", поясни високопоставеният представител на Вашингтон.


Той обаче похвали изграждането на газовата връзка с Гърция и включването на България като акционер в терминала за втечнен газ в Алекснадруполис, "защото това променя драстично ситуацията и помага България да служи като разпределителен център в района". Темата е била фокус на разговора му днес с българския енергиен министър Теменужка Петкова.


В същото време Фанън обясни, че Вашингтон не може да се анжагира с обещания за доставки на втечнен газ, и че това е работа на американските компании: "Непрекъснато разговарям с американски компании за втечнен газ и възнамерявам да насоча вниманието им към България. Но в крайна сметка те взимат решенията си". 


 

Фанън потвърди и негативното отношение на САЩ към проекта "АЕЦ Белене", като посочи: "Което си говорихме за природния газ, важи и за ядрената енергетика - създаване на енергийна зависимост. Дали става дума за газопровод или за ядрена централа, говорим за сключване на брак за 50 години напред. Затова имаме геополитически притеснения", подчера той. 


"АЕЦ "Белене" се основава на остаряла технология, която дори руснаците отказват да използват в собствената си страна. Защо България би искала да изпитателен полигон за остаряла технология? Споделям нашата гледна точка и тя е, че говорим за грешно похарчени пари за неподходяща технология", обясни енергийният дипломат на САЩ.


Фанън изтъкна, че България може да потърси други типове гориво и други технологии в ядрената сфера. "Русия иска да обвърже държавите за половин век напред и така да им попречи да въведат такива технологии и да се развиват. А вече има модерни малки реактори - ново, финансово достъпно и суперсигурно решение, което може да се надгражда с времето. Това е съвършено различно уравнение от гледна точка на технологии, разходи и безопасност. И ние окуражаваме всички страни да търсят такива решения", поясни Франсис Фанън.


Автор: СЕГА(segabg.com)

Снимка: The National(thenational.ae)