Новини - 2022-08-30 10:59:48

Русия среща технически проблеми с новите иранските дронове, които използва в Украйна

Новини Русия среща технически проблеми с новите иранските дронове, които използва в Украйна

Русия има технически проблеми с дроновете, които придоби този месец от Иран, за да ги използва във войната в Украйна, заявиха представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитирани от Асошиейтед прес.


Служителите, които огласиха тази оценка на американското разузнаване при условие че ще останат анонимни, съобщиха за "многобройни провали" на безпилотните летателни апарати иранско производство, без да влязат в детайли. Според САЩ доставката на дронове "Мохаджер-6" и "Шахед" този месец вероятно е част от план Русия да се сдобие със стотици такива апарати.Миналата седмица Асошиейтед прес съобщи, че Москва е получила наскоро стотици дронове, които може да използва във войната, въпреки предупрежденията на Вашингтон към Техеран да не ги изпраща.


Вестник "Вашингтон пост" пръв писа, че Русия има технически проблеми с използването на апаратите. Руски обслужващ персонал продължава да преминава обучение в Иран как да използва в Украйна тези системи, които могат да извършват атаки от въздуха по наземни цели, да бъдат използвани в електронна война и за набелязване на мишени.


Изправена пред икономически санкции и ограничения пред вноса, Русия се обърна към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, отбелязва БТА.


Представители на администрацията на Байдън потвърдиха, че Техеран е доставил дронове на Москва в момент, когато се опитват да го накарат да започне отново да спазва задълженията си по споразумението от Виена за ядрената му програма.