Новини - 2021-10-29 08:45:46

Румен Радев подписа указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия

Новини Румен Радев подписа указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия

"Днес подписах указ за назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия. За министър на правосъдието назначих Иван Дерменджиев."


Това заяви пред медиите президентът на България Румен Радев. 


"Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на един цеенностен човек и професионалист", каза държавният глава за Янаки Стоилов и добави, че Иван Дерменджиев е "сериозен юрист с авторитет и позиции, който е успял да се утвърди като успешен и принципен заместник-министър." 


Янаки Стоилов е юрист и политик. Роден е на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в Софийския университет, където сега преподава-професор е по Теория на правото и Политология. Води лекции по Обща теория на държавата в Пловдивския университет. Доктор по право. Основният му теоретичен труд е „Държавната власт“. Янаки Стоилов е един от авторите на новата Конституция на Република България. Депутат в 36-о, 38-ото, 39-о, 40-о, 41-вото, 42-рото и 43-то Народно събрание. В 43-то Народно събрание е заместник-председател. От 12 май 2021 г. е служебен министър на правосъдието на република България.