Новини - 2021-05-05 08:23:19

Румен Радев: Очертава парламентарните избори да бъдат на 11 юли

Новини Румен Радев: Очертава парламентарните избори да бъдат на 11 юли

Разбирам мотивите на БСП и ИТН да върнат мандата. България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не можа да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на нови избори. Но ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова призовавам всички партии да преосмислят своите приоритети.


В тази сутиация се очертава парламентарните избори да бъдат на 11 юли.Предстоят ни много тежки месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант за стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. 


Президентската администрация работи интензивно през празниците, подготви правилата и всички необходими документи, те са на сайта. Днес в 14:00 днес ще проведа консултации с парламентарно представените партии и коалиции, всички медии са поканени.