Свободно мнение - 2020-11-17 08:15:22

Румен Радев: Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме

Свободно мнение Румен Радев: Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме

Намираме се в изпитание, чието преодоляване изисква отговорност и мобилизация. Нужно е смирение пред опасността, но не и примирение с пропуските, защото струват скъпо. Трябва да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство в управлението на кризата, което води до трудно поправими последствия.


Трудно е да обсъждаме мерки, особено когато те са противоречиви, нямат рационално обяснение и се сменят непрекъснато. През пролетта при няколко случая на коронавирус България беше затворена и се нагнетяваше ужас у хората. Въпреки предупрежденията и препоръките за създаване на организация и укрепване на здравната система и за масови безплатни тестове, това не беше направено. Дори се чуха самопризнания, че през лятото вирусът е бил пуснат да се развива масово.


Последиците ги виждаме днес – растящ брой болни и починали и претоварени болници. Медицинските специалисти работят отвъд предела на възможностите си, защото са крайно недостатъчно. Гражданите губят конституционното си право на достъп до здравеопазване. В тази обстановка правителството тича след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда.


Оттук нататък развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Призовавам всички сънародници към спазване на мерките, засилване на личната хигиена и на отговорността към себе си и към другите. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите си и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават и всички необходими социални и битови условия, за да изпълняват ефективно и безопасно своята важна мисия.


Убеден съм, че ако сме отговорни и солидарни, ще се справим въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемията.


Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус. Засега се чувствам в отлично здраве. Внушенията, че пръскам зараза в чужбина и в страната, са израз на безсилие. Някой побърза за  информира естонската страна, но забрави да информира РЗИ. Моралният пример, който давам на обществото, е спазването на закона.


Едно правителство се ползва с доверие, когато само взема решения в интерес на хората, а не под натиска на общественото негодувание, на кризи и на повяхнал рейтинг. Ако министър-председателят имаше истинско желание да осигури по-добър живот на пенсионерите и хората в нужда, ако искаше да имаме качествено образование и здравеопазване и иновативна икономика, можеше да го направи отдавна.


Моделът на управление на Борисов не само не демонтира олигархичния  модел на прехода, с каквото обещание дойде на власт, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладя институциите и проникна в правосъдието, изсмуквайки огромни публични ресурси и укрепвайки задкулисната си власт.


Затова трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който иска да управлява оттук нататък, да работи за реална промяна и за истинско върховенство на правото. За демонтаж на порочния управленски модел и укрепване на държавността, пресичане на кражбите и за въвеждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност. Трябва да излъчим управление, основано на морал и знания, което да превърне инвестициите в човешкия капитал и опазването на природата в абсолютен приоритет. Всеки с управленски амбиции следва да заеме ясна позиция по тези теми в своите политически програми.


Ще ни коства време и много усилия да нормализираме работата на институциите след този министър-председател. Да установим демократични механизми за управление и функциониране на държавата, така че да отворим пътя към така жадувания просперитет и достойно място в Европа, което заслужаваме.


Вярвам, че въпреки обезверяването, апатията и страха, обществото ни има силата, таланта и амбицията да се справи с днешната дълбока криза. Вярвам, че можем да обединим силите си за демократична, модерна и европейска България.


Румен Радев