Новини - 2021-12-06 12:12:53

Румен Радев към ГЕРБ: Да бяхте помогнали финасово на "Труд". Имате достатъчно ресурс

Новини Румен Радев към ГЕРБ: Да бяхте помогнали финасово на "Труд". Имате достатъчно ресурс

"Вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия (в. "Труд"), мисля, че имате достатъчно ресурс." С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС по време на консултациите за съставяне на правителство.Държавният глава бе провокиран от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която се загрижи за свободата на медиите у нас. Според нея в момента се извършвала полицейска репресия срещу вестник "Труд".По-рано днес от изданието съобщиха за полиция пред редакцията. Това се случва няколко месеца след като Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв. Петьо Блъсков определи действията като "политическа репресия".Същата теза бе поета и от Атанасова, която призова за разследване по казуса."Тъй като служебното правителство все още е подчинено на Вас, трябва да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, въпреки че е критична към служебната власт, към министри и към президентската институция, да осъмне с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места", каза тя. 


Радев ù отвърна, че не се меси в работата на изпълнителната власт, а проблемът с вестника е финансов.По време на срещата президентът заяви, че ГЕРБ безспорно е формация с "богат политически опит", на който "трябва да съответства определена политическа мъдрост"."След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна", беше категоричен Радев."Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление", заяви той и посочи, че постигнатото в последните месеци трябва да бъде продължено, "а не да вървим назад".Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отново заяви, че партията ще бъде опозиция."Месеците на чегъртане и репресии белязаха най-силно нашите избиратели, но въпреки това ние сме втора политическа сила, която ще бъде знаеща и можеща опозиция", заяви тя.


Тя се закани, че всяка грешка на бъдещата власт ще бъде "осветлявана и посочвана". Атанасова отново повтори тезата, че служебното правителство се е провалило със справянето с кризите. Тя заяви това по повод дадените заявки, че служебни министри ще бъдат номинирани за постове в редовния кабинет."И служебното правителство, и президентската институция положиха усилия да разделят обществото допълнително", твърди тя.   Източник: offnews