Новини - 2021-10-27 05:53:10

Румен Радев: Алтернативата на настоящите мерки е затваряне на абсолютно всичко

Новини Румен Радев: Алтернативата на настоящите мерки е затваряне на абсолютно всичко

      Румен Радев


Институциите полагат усилия да се избегне пълно затваряне заради COVID-19. За това се борим. Това е смисълът на сертификатите – да дадат икономическа свобода и да не спира нашият социален живот. Изчерпването на свободни легла в много от лечебните заведения е сериозна червена лампа за всички нас. Трябва да бъдем отговорни и солидарни като общество.


Алтернативата на настоящите мерки е затваряне на абсолютно всичко, както е в Латвия, например. Там работят само аптеките и търговските обекти със стоки от първа необходимост, а в някои страни дори е въведен вечерен час.  Там, където ваксинацията е на високи нива, животът тече абсолютно нормално, хората са забравили, че е имало пандемия. Изходът от ситуацията да се движим от локдаун до локдаун е ваксиниране. Но с лъжливи и манипулативни изказвания за ваксини с изтекъл срок бившият министър-председател саботира ваксинационния процес. Време е да даде ясен отговор защо го прави.


По време на посещението си днес в Центъра за спешна медицинска помощ в София видях с очите си какво означава да даваш дежурства в Спешна помощ по време на пандемия. Държавата е длъжник на работещите в спешните отделения и има още много какво да се направи за подобряване на условията за труд и за достойно заплащане. Тези хора имат важна роля за България не само по време на пандемия. Благодаря им за всеотдайната работа в интерес на здравето и живота на хората.


Президентската институция винаги се е отнасяла отговорно към изборния процес и преди всички избори сме имали среща с ЦИК и с други институции, от които зависи организацията на изборите. Има ясно и окончателно решение на Конституционния съд, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Предизвикателствата пред предстоящите избори са много и е необходимо всички институции да бъдат ангажирани. Трябва да има ясни послания от всички, за да не бъдат разколебавани хората да гласуват и да имат убеденост, че са взети всички мерки за запазването на тяхното здраве, както и че техният глас ще бъде защитен от външни и вътрешни вмешателства.


Поздравявам работилите денонощно за освобождаването на заседналия кораб „Вера Су“, който вече е на варненското пристанище, а Черно море е спасено от екологична катастрофа. Тези хора успяха, въпреки разкапаната система за морско спасяване, липсваща нормативна база, процедури за действие, напълно разкапана техника. Корабът „Вера Су“ е картина на порочния управленски модел, при който България бе заседнала в корупция и застой. Както този кораб беше освободен от вредния товар, така и българите като общество трябва да направим всичко възможно да се освободим порочния управленски модел и да вървим към една свободна, справедлива и модерна България. Ще успеем, само ако сме единни и непоколебими.