Общество и култура - 2020-10-01 10:48:05

Росен Плевнелиев застана срещу Армения по конфликта в Нагорни Карабах

Общество и култура Росен Плевнелиев застана срещу Армения по конфликта в Нагорни Карабах

"Нападението на Армения срещу Азербайджан е провокация, която нарушава международното право." Това обяви бившият президент на България Росен Пленелиев за азербайджанският сайт "Тренд", като никой не знае дали тази му позиция на заемане на страна на конфликта е била съгласувана с българските власти."Изразявам дълбоката си загриженост от възобновяването на военните действия в рамките на конфликта в Нагорни Карабах. Осъждам нападението на арменците срещу Азербайджан, това е провокация. Призовавам всички участващи страни незабавно да се върнат към мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах в съответствие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, основани на принципите на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на държавните граници", каза Плевнелиев.Изданието посочва също, че Плевнелиев членува и в местна неправителствена организация "Низами Ганджеви", която носи името на персийския поет, философ и обществен реформатор от XII век.
Все пак, и въпреки старите връзки на Плевнелиев с Баку, е недопустимо бивш държавен глава да взема страна в конфликт между два народа, особено когато единият е не просто православен, а съставя и една от най-големите дисаспори, които живеят в България. Става въпрос за арменската общност, намерила спасение у нас именно след поредния геноцид, извършен върху тях от османлиите, чиито наследници днес са военизираните и платени сили в региона.
Турция инвестира всяка година над 300 милиона долара в отбраната на Азербайджан, от който се снабдява с евтин газ. Последните две седмици има данни за прехвърлянето от Сирия през Турция към Азербайджан на десетки хиляди наемни бойци-джихадисти от терористичната групировка Султан Мурад, за които е обществена тайна, че са платени от Ердоган.
Но дори да не зачита тези факти, господин Плевнелиев не бива да си позволява да заема страна по теми, които не разбира, дори когато е в тесни връзки с едната страна в конфликта. Особено, когато става дума за това, че в България живее арменска диаспора от над 100 000 души, който са най-добре интегриралата се общност в България, и най-уважаваното и достойно малцинство в родината ни.Връзките на Плевнелиев с Азербайджан не са от вчера и не са съвсем ясни. Още като действащ президент той посещаваще често страната. Тогава(2014) беше на церемонията по откриването на Южния газов коридор. През 2015 г. от Баку обяви: "Очакваме да купуваме от Азербайджан газ" (рефрен, който повтаря многократно и до днес), ходи и на закриването на Европейските игри, среща се и с президента Илхам Алиев. През 2015 г. и 2016 г. беше на форума за световни лидери с тема "Изграждане на многополюсен свят", организиран от центъра "Низами Ганджеви".
През 2015 г. той даже получи награда за приноса си в областта на междукултурното разбирателство, толерантност и уважение към световното културно многообразие. През 2016 г. стана доктор хонорис кауза на държавния университет в Баку. А на форума Плевнелиев водеше дискусията в компанията на Илхам Алиев и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Публикации за присъствието на Плевнелиев на форума за световни лидери могат да бъдат откритт и за 2017 г., и за 2018 г.Източник: Клуб "Z"