Новини - 2021-01-10 07:45:58

Росен Плевнелиев: Румен Радев е в много тежка ситуация. Не му отива да казва нещо, а после да се отмята

Новини Росен Плевнелиев: Румен Радев е в много тежка ситуация. Не му отива да казва нещо, а после да се отмята

"Ако погледнем президента-от една страна е хубаво да има консултации-да, държавният глава трябва да се консултира, защото той е институционален играч. Той държи баланса между иснтитуциите в държавата и това е заложено в Конституцията. Но това са първите консултации, които изобщо Румен Радев прави. Четири години той не си отвори вратите на президентската институция за никой и за нищо освен жестоко политическо противопоставяне, което той изпраща от ден първи."
Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев в студиото на "Тази сутрин" по Бтв. Според Плевнелиев настоящият държавен глава се е поставил в много тежка ситуация, опитвайки се да се отметне от датата 28 март, която Радев даде като вероятна за парламентарните избори.
"Румен Радев е в момента в много тежка ситуация. Не му отива да каже нещо, а след това да се отметне. Аз проверих внимателно, когато Радевв посочи датата 28 март. Не е той човекът, който постави под съмнение и отмени тази дата, а шефа на неговия стратегически съвет. Държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите от България, "Мутри, вън!", същевременно тези, които създадоха мутрите, агентите на ДС, са навсякъде в президентството. Не само. Те са шефове на стратегическия му съвет. Така че агентът на Държавна сигурност по прякор "Майстора" постави под съмнение датата на изборите", каза Плевнелиев.

"Румен Радев по един изключително погрешен и недържавнически начин, воден от собствената си омраза към министър-председателя, желание за мъст, тази прословута генералска, която ще се случи пред очите на народа, и която е деструктивна по своята същност за народа на България, назова датата 28 март, дори без да помисли малко, а това е груба грешка и голям гаф на държавния глава", допълни бившият президент.
"Президентът Радев беше избран с гласовете на ДПС и това е факт. Единственият президент на България, който не е избиран с гласовете на ДПС съм аз. Всички други са подкрепяни на втория тур от тях. За това аз имам право да говоря. Представете си ситуация, в която ДПС иска официално да влязат във властта, а това може да стане само с БСП. Разбира се със златния пръст на отгледаните внимателно в България популисти, които винаги са подкрепяли всъщност БСП и ДПС. Като почнете от Слави Трифонов, Мая Манолова, Костя Копейкин, всичките тези хора всъщност са продукт на БСП и ДПС, но във никакъв случай на ГЕРБ. Идва момента, в който април и май амбицията на БСП и ДПС, с подкрепата на популистите, ще бъде да направят правителство. Тогава ще се реши и съдбата на президента Радев за втори мандат. Осен първият президент-популист, Радев ще бъде първият, който не е влязъл в конфликт с вицето си. Защото госпожа Йотова държи ключа към бъдещето на президента Радев, а не той. Той допусна толкова много гафове и стратегически грешки", завърши коментара си бившият президент, усмихвайки се нежно.
Снимка: Светът днес