Новини - 2021-06-24 15:31:30

Радев: Няма да кажем „да“ на Скопие преди да спре с кражбата на българска история

Новини Радев: Няма да кажем „да“ на Скопие преди да спре с кражбата на българска история

"Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история", заяви президентът Румен Радев.Ето какво каза още държавният глава по темата:


"През последните месеци България бе подложена на неимоверен външнополитически натиск именно на заседанието на днешния Европейския съвет да се  даде ход на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония. По искане на  страната ни, тази точка беше отложена от дневния ред, както бе отхвърлен и натискът за обвързване на началото на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка с календарен график и срокове.


През месец май на миналия Европейски съвет заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Проведох  множество лични срещи и разговори с лидерите на Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ и вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения с Република Северна Македония.


Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За месец и половина България доказа, въпреки натиска, че е отговорен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Показахме, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и на най-високо ниво и няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск.


Политиката на разширяване на ЕС трябва да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем „да“ преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика в Република Северна Македония.  Не можем да кажем „да“ и преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история.


Хората в Република Северна Македония са наши братя и сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна."