Новини - 2020-10-06 19:22:51

Пристигнаха! Баща и син българи прекосиха Атлантическия океан с гребане

Новини Пристигнаха! Баща и син българи прекосиха Атлантическия океан с гребане

На снимката-Макс и Стефан Иванови на 5 октомври, ден преди да пристигнат в Барбадос


Двама българи-Стефан и Максим Иванови , които са баща и син, прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка. Пътешествието им отне 105 дни.


"Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос на Карибските острови в 12ч. днес местно време на 6 октомври 2020г., след като премина 4 444 морски мили или 8 230 километра за 105 дни в океана!", съобщиха от клуба на океанската експедиция.


Двамата българи потеглят на 14 юни 2020 година от Портимао, Португалия, когато Максим е едва на 16 години, което го прави най-младия океански гребец в света, който успешно е успял да прекоси океан. Плаването пък е първата океанска гребна експедиция за България.


Идеята за тази експедиция е на младия гребец, а бащата Стефан Иванов е вторият българин след Петър Стойчев, който е преплувал Ламанша. Подвигът им е и първото прекосяване на Атлантика от изток на запад за годината, и то през сезона на ураганите, който е между юли и октомври.


България за пореден път бе прославена пред света на храбри юнаци като баща и син Иванови. Чест и починатия от нашия екип.