Новини - 2021-01-06 11:01:56

Президентът Радев: Г-н Пеевски и Борисов са ортаци в бизнеса и в политиката

Новини Президентът Радев: Г-н Пеевски и Борисов са ортаци в бизнеса и в политиката

"Сега е времето да се провеждат консултации. Вие помните, че половина година година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, а министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да отлага - това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. И преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от Ковид."
Това заяви президентът Румен Радев пред медии след тържествения водосвет на бойните знамена в София.
"Позицията на ДПС не ме учудва. Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци и в бизнеса, и в политиката. Още повече, че господин Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора", допълни президентът.
"За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи така, че да изкара българите да гласуват. За мен има значение как ще бъдат одитирани машините, как ще гласуват българите в чужбина. За първи път ние ще правим избори по време на пандемия, което означава да имаме ясни и адекватни мерки.
Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност. Категорично трябва да има промени и в законите, за да могат да гласуват и хората в карантина и в изолация, категорично трябва да има друг тип организация за изборите в условията на пандемията, и трябва да има надеждно логистично осигуряване."
"Целта на консултациите не е датата, целта е начинът на провеждане на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът за провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство. Аз посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизицаия в работата на институциите, но до момента виждам само обещания, не виждам конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори"- така отговори Радев, запитан дали е променил намеренията си за обявената дата за избори.