Новини - 2022-03-17 07:57:49

Управляващите закриха спецсъда и спецпрокуратурата. ГЕРБ, ДПС и Гешев бяха против

Новини Управляващите закриха спецсъда и спецпрокуратурата. ГЕРБ, ДПС и Гешев бяха против

Цели девет часа трябваха на правната комисия в парламента, за да успее да закрие специализираното правосъдие на първо четене посред нощ. Законопроектът бе внесен от правителството.
12 депутати го подкрепиха след инфарктно и изпълнено с политически страсти и спорове заседание, а петима се възпротивиха.

ГЕРБ и ДПС бяха против и подкрепиха тезата на Иван Гешев. 

"Издържахме обсадата на Каскета!", написа един от депутатите на своя профил във Фейсбук-"Гешев беше довел всичките си лакеи, които плакаха цяла нощ с цел да ни изтощят и да бутнат кворума. Но ние сме по-силни!", каза още народният представител.

Петър Кьосев от ПП изрази позиция, че през последните години спецправосъдието се е превърнало в паралелно правораздаване и продължаване на съществуването му е недопустимо. Той разкритикува, че "липсата на знакови дела с влязла в сила присъде е недопустимо". БСП и ИТН също застанаха зад законовите промени.

Още в началото на заседанието партиите от управляващата коалиция изразиха своята категорична позиция, че специализираните органи следва да бъдат закрити, защото те не са оправдали обществените очаквания и за 10-те години от своето съществуване не са успели да се справят с основните им функции - борбата с тежката организирана престъпност и с корупцията по високите етажи на властта.

В защита на специализирания съд и прокуратура се изказаха само народните представители от Герб Анна Александрова и Дани Каназирева, както и Хамид Хамид от ДПС.

След това думата беше дадена на представителите на съдебната власт, в това число ГП Иван Гешев, членове на Висшия съдебен съвет, административните ръководители на специализирания съд и прокуратура, съдии и прокурори, представители на адвокатурата.

Народните представители поеха ангажимент между първо и второ четене да прецизират текстовете на законопроекта, така че да се гарантира в максимална степен интереса на магистратите и съдебните служители, които предстои да бъдат преназначени в органите на съдебната власт по специална процедура, проведена от ВСС.

Наред със закриването на специализираните органи, след 9-часови дебати  народните представители гласуваха и премахването на кариерните бонуси за представителите на ВСС и административните ръководители на съдебните органи, които предвиждаха досега след края на техния мандат те да бъдат преназначавани като магистрати едно ниво по-нагоре в йерархията на съдебната система.

Предстои първо четене в зала, после второ четене в комисия и второ четене в зала, след което спецсъда и спецпрокуратутата, определяни от мнозина като бухалки на старата власт, ще останат в историята.