Новини - 2021-12-31 07:33:01

Politico: Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година

Новини Politico: Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година

Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък като част от плана на страната за отказ от атомната енергия, пише европейската редакция на Politico. Останалите три ще бъдат ликвидирани до края на 2022 година.„Поетапното спиране на ядрената енергия прави страната ни по-безопасна и помага за избягване на радиоактивни отпадъци“, каза федералният министър на околната среда и ядрената безопасност Стефи Лемке.


 

„Сега е от съществено значение да се... напредне в търсенето на окончателно хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци, както и постоянни решения за ниско и средно радиоактивни отпадъци“, казаха от министерството на околната среда.


 

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ускори постепенното премахване след аварията във Фукушима в Япония през 2011 г.


 

Спирането в петък засяга електроцентралите в Брокдорф в Шлезвиг-Холщайн, Гронде в Долна Саксония и Гюндреминген С в Бавария.


 

Останалите три атомни централи в Германия - Емсланд в Долна Саксония, Исар 2 в Бавария и Некервестхайм 2 в Баден-Вюртемберг - ще бъдат затворени „най-късно“ до края на 2022 г., съобщи министерството на околната среда.


 

„От 2011 г. Германия тегли черта под изключително проблематична технология в подреден и надежден процес“, каза Лемке.


 

Ядрената енергия представлява около 10 процента от производството на електроенергия в Германия. Спирането предизвика критики, тъй като Германия ще трябва драстично да увеличи възобновяемата енергия и също така увеличи зависимостта си от силно замърсяваща енергия от въглища.


 

„Сигурността на доставките в Германия продължава да бъде гарантирана“, каза Роберт Хабек, федерален министър на климата и икономиката. Той добави, че надеждното и „устойчиво генерирано електричество“ е „централно изискване за привеждане на нашата икономика и индустрия към климатична неутралност“.


 

Тази позиция поставя Берлин в конфликт с Франция, където ядрената енергия е най-големият елемент от нейния енергиен микс (и също така помага за доставките на Германия).


 

Комисарят на ЕС по вътрешния пазар Тиери Бретон каза през септември, че съществуващите ядрени централи, които осигуряват нисковъглеродно електричество от съществено значение за зеления преход, могат да продължат да работят „в продължение на две, пет, 10 години“, добавяйки: „Защо да се лишаваме от този производствен капацитет?“


 

Франция планира да намали дела на ядрената енергия в своя микс на електроенергия от 75% на 50% до 2035 г., но президентът Еманюел Макрон каза през ноември, че Франция „ще рестартира строителството на ядрени реактори“, като същевременно „продължава да развива възобновяеми енергии“.


 

Макрон също така каза, че Франция ще инвестира 1 милиард евро в научноизследователска и развойна дейност, особено в малки модулни реактори.


 

Белгия наскоро реши да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2025 г., но планира да инвестира 100 милиона евро в ядрени реактори и изследвания от ново поколение.


 

Източник: Агенция "Фокус"