Новини - 2021-11-11 17:40:39

Петър Куленски, "Продължаваме Промяната": Ние сме обединители и ще съставим стабилно правителство

Новини Петър Куленски, "Продължаваме Промяната": Ние сме обединители и ще съставим стабилно правителство

Петър Куленски е на 35 г., роден и отраснал в гр. Пазарджик, възпитаник на ЕГ Бертолт Брехт. Дипломиран магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, като по-късно придобива и образователна степен магистър по публични финанси. От повече от 12 г. е практикуващ юрист, понастоящем адвокат и партньор в международна кантора. Повече от 20 г. от своя живот е посветил на волейбола в гр. Пазарджик, като е част от волейболен клуб Бенковски Пазарджик от създаването му през 1999 г. Член на правната комисия към Българската федерация по волейбол. Запален любител-риболовец, като обича да прекарва свободното си време сред природата.  


  

Г-н Куленски, какъв е Петър в реалния живот?


В реалния живот Петър е един спокоен, уравновесен и принципен 35-годишен мъж, който има нулева толерантност към лъжата и несправедливостите в обществото. В чисто професионален план съм целеустремен адвокат, който практикува в международна правна кантора, която е тясно специализирана в обслужването на клиенти от немскоговорящите страни. 
Вашите политически опоненти от големите системни партии твърдят, че сте млади и неопитни. С какво ги превъзхожате?


В листата за обл. Пазарджик средната възраст на кандидатите е 34 г., като нито един от нас до този момент не е бил член на политическа партия и не е участвал в каквито и да е листи. Това са едни добре образовани и успели млади хора, които се ползват с добро име в професията си и в обществото. Същото важи в пълна степен и за кандидатите на Продължаваме Промяната от другите области на България. Считам, че именно младостта и липсата на политически обвързаности са нашите най-големи предимства, доколкото ще е невъзможно тези хора да бъдат притискани и употребявани за политически цели. 

Кажете ни по три качества на Кирил Петков и Асен Василев, които цените в тях.


Кирил и Асен са страхотни професионалисти, допълват се прекрасно. В политиката не мога да си ги представя по отделно. Ето защо предпочитам да говоря за качествата им като екип. Те са откровени, харизматични и здраво стъпили на земята. 
Съставянето на правителство ще е изключително важно тази зима, защото реално се намираме в здравна, икономическа и политическа криза. Ще съумее ли "Продължаваме Промяната" да обедини и поведе достатъчно партии, за да изпълни нелеката мисия да изкара България от тази спирала?


Съставянето на правителство този път е без алтернатива. Не можем да си позволим в тази здравна и икономическа криза да останем за трети пореден път без редовен кабинет. В предните две народни събрания видяхме нежелание за диалог между партиите на протеста. Този път обаче техните лидери трябва да преглътнат егото си и да вземат най-добрите решения за бъдещето на България. Именно на Продължаваме Промяната се пада нелеката задача да бъде обединител на тези, да изгради отново мостовете между тях, с една едничка цел – съставянето на стабилно правителство. 
Вашия основен приоритет, по който ще работите в следващото НС? И върху решаването на кои регионални проблеми ще се съсредоточите през следващите 4 години?


 В основата на проблемите във всеки един сектор стои корупцията. Като започнем от здравеопазването, образованието, пътното строителство, та стигнем до културата и спорта. Ето защо програмата на Продължаваме Промяната е озаглавена „Програма за нулева корупция“. Както не един път Кирил и Асен са заявявали, наши основни приоритети ще бъдат спиране на кражбите и разходване на публичния ресурс по един по-прозрачен начин. Това неминуемо ще подобри стандарта на живот на българите. Иначе картината на локално ниво в Пазарджик не се различава от тази в останалите провинциални области. Основен проблем тук е липсата на млади хора, които поради недостатъчно доброто заплащане са мигрирали в чужбина, София или Пловдив. Ето защо основен приоритет трябва да бъде стимулирането на бизнеса и създаването на нови работни места, което би върнало хората от областта по домовете им.  

Ако получите кабинет в Народното събрание, портретът на коя историческа личност бихте закачил зад себе си? И защо?

Това е доста сложен въпрос, защото е трудно да се открои само една историческа личност, която ме е вдъхновила. Но тъй като говорим за парламентаризъм, от новата ни история бих откроил личността на Стефан Стамболов. Защото като министър-председател в края на ХIX в. той надлежно е показал как една малка България само за няколко години с правилната политика и правилните хора може да постигне огромен икономически и културен напредък и да служи като пример на водещите европейски сили по това време.

Имате и силен спортен профил-състезател сте на ВК "Бенковски"-Пазарджик. Какво се случва с волейбола в Пазарджик? От една страна чуваме за титли и победи при мъжете, от друга страна за проблеми в детско-юношеската школа.


Искам да използвам трибуната на вашата медия, за да поздравя волейболния Хебър за историческото класиране в групите на Шампионската лига. Да си призная обаче в мен остава една горчивина, че в мъжкия отбор не успява да пробие нито едно момче от школата на Хебър. Считам същото за грешка от страна ръководството на клуба. През всичките тези години имаше безброй мачове от вътрешното първенство, в които Хебър превъзхождаше многократно своите съперници и точно в тези срещи можеше да се дава шанс на талантите от школата, за да придобият опит и един ден да станат достойни конкурентни на скъпо платените легионери. А такива таланти не липсваха през годините – само в момента Хебър има трима юношески национали, което е една прекрасна атестация за работата на треньорите в школата. Не одобрявам и това, че за мъжкия отбор се дават милиони, а повече от 120 деца от школата продължават да тренират в меко казано лошите условия на зала Хебър. Ще ви дам само един пример – коловете на мрежата са същите, като тези отпреди 25 години, когато аз започнах да тренирам волейбол. Доколкото разбрах, тази година е направен ремонт в залата, но забележете ремонтирани били само коридорите и съблекалните, а ремонт на самото волейболно хале бил обещан през следващия кметски мандат. 
Любител сте на природата. Има ли нужда от промяна в отношението към нашите гори и планини?


Факт е, че трябва да променим отношението си към българската природа. Тя не ни е даденост и ние трябва да спрем издевателствата над нея. Ще ви дам един пример: вчера посетихме гр. Батак и гр. Велинград, където местни жители ни споделиха еднакви тревоги, свързани с изсичането на горите. На мнение съм, че час по-скоро трябва да бъде затегнат контролът над дърводобива и да се спре незаконното изсичане на горите. Друг голям проблем е замърсяването на въздуха. Специално за областта ни това най-осезаемо се усеща в гр. Пещера. Не може да не споменем и замърсяването на реките от областта – р. Марица, р. Стара Река, р. Тополница, р. Луда Яна. В повечето от тези случаи РИОСВ Пазарджик или не успяваше да идентифицира нарушителя или той не получаваше адекватна санкция, която да предотврати последващи нарушения. Ето защо съм на мнение, че контролът от държавните институции в тази насока трябва да бъде по-засилен и по-ефективен, защото всички ние дишаме този въздух, ядем плодове и зеленчуци, които са расли в тази почва, и пием от тази вода. 
Моля довършете изречението: Обичам България, защото...

„Обичам България, защото това е моята родина, тук съм роден, тук са моите близки хора, които обичам, тук искам да създам семейство и тук искам да останат да живеят децата ми“