Общество и култура - 2022-01-11 08:38:02

Петър Колев: Равенството на гражданите не важи за българите в Македония

Общество и култура Петър Колев: Равенството на гражданите не важи за българите в Македония

Ние искаме, като българи, да бъдем равноправни пред собствената си държава, както това го имат всички останали етнически общности в Македония, и искаме това да бъде изпълнено със съдържание. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония. Той припомни, че декларацията от 99-та година между двамата премиери Костов и Георгиевски не е проработила, както и подписаният договор от 2017 г. "Нарушението на човешките права, дискриминацията като практики, са лоша практика за моята страна, не за България. Така че ние очакваме този проблем да го решим там. Една от основните европейски ценности – равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната, за съжаление в Македония не важи и особено не важи за българите, които живеем в Македония", допълни Колев.
„Затова ние искаме тези въпроси да ги изчистим сега, този процес на преговори на Македония да не трае 100 години. Ние не искаме във всеки един момент или на всеки един отворен нов въпрос по процеса на интеграция да получаваме ново вето дали ще бъде от България или от някоя друга държава-членка”, каза още политикът. 

По думите му директният проблем е процесът на дебългаризация:


 „Този процес провокира откъсване на Македония от България по инфраструктурните проекти. Ние да нямаме никаква допирна точка със София. Той създава конфликта по определени исторически въпроси, аз не виждам проблем. Правото на самоопределение като човешко право важи за живите, но и за починалите хора. Не аз, вие или който и да било друг твърди, че Гоце Делчев е бил българин. Той сам го е написал, че е българин. Кои сме ние в 2022 г. да отричаме правото му на самоопределение”, пита Колев. 

Според него езикът на омразата се генерира от тези исторически недоразбирателства.


 

Във връзка с евроинтеграцията на Северна Македония той заяви, че има две теории:


 

„Едната е - Дайте да пуснем Македония, без въобще да се занимаваме с проблема, втората казва – Първо да решим всички спорни въпроси. Аз съм привърженик, и партията, която ръководя, сме привърженици на втората теза, не защото трябва да се забави процесът на евроинтеграция на Македония, а защото ние искаме тя бързо да се интегрира“, отбеляза още Колев.


Автор: бТВ

Последни новини