Новини - 2021-12-21 11:28:13

Основният обвиняем за насилието над протестиращи е уволнен от Бюрото за защита

Новини Основният обвиняем за насилието над протестиращи е уволнен от Бюрото за защита

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., е уволнен от Бюрото за защита, написа Mediapool. След като в миналия парламент бяха прожектирани кадрите от охранителните камери, запечатали бруталното насилие над протестиращи в центъра на София, се разбра, че Андонов е приютен в Бюрото по защита, което по онова време беше на личното подчинение на главния прокурор Иван Гешев. След прехвърлянето на структурата към Министерството на правосъдието обаче Андонов е бил уволнен, но е завел дело срещу уволнението си, показва справка на "Сега" в съдебните регистри.

Андонов е назначен за служител в Бюрото по защита през февруари, когато вече е бил наказан дисциплинарно от МВР за насилието над протестиращи граждани. През август 2020 г. му е наложена забрана за повишение за срок от 2 години. Вътрешната проверка в МВР установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Андонов е обжалвал дисциплинарното си наказание, но съдът го потвърждава.

На 13 ноември 2020 г. прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е готова с проверките за побоя и решава да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите, пише още Mediapool, цитирайки документи от прокуратурата, с които разполага. Те показват, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвинение срещу Андон Андонов. Съгласуването означава, че тя е била запозната с полицейското разследване по случая и е изразила писмено съгласие за повдигане на обвинение въз основа на събраните данни. За делото срещу полицаите се разбра едва след като в парламента бяха прожектирани шокиращите кадри на насилие. И досега обаче Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация за развитието по това дело и не е ясно защо година след повдигането на обвиненията, то още се протака, а не е внесено в съда.

"Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по защита, той е отговарял на всички законови изисквания за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвиняем, служителят е отстранен от длъжност в Бюрото по защита", обясниха от прокуратурата това лято. Източници: Медиапул, СЕГА

Снимка: кадър от камерите на НС