Новини - 2021-10-25 06:36:20

Омбудсманът: Дискриминираха хората с антитела и с медицински противопоказания за ваксина

Новини Омбудсманът: Дискриминираха хората с антитела и с медицински противопоказания за ваксина

Липса на техническа и организационна готовност в държавата за изпълнение на новата заповед на здравното министерство за въвеждането на зеления сертификат. Това е заключението на омбудсмана Диана Ковачева.


В неравно положение и дискриминирани от новите изисквания са хората с медицински противопоказания за ваксина и онези, които са преболедували коронавируса, имат висок титър антитела и по препоръка на лекарите не би трябвало да се имунизират, обяви още в ефира на NOVA News омбудсманът. Те остават лишени от здравния сертификат, който е пропуск за нормален живот.


 

Тя посочи, че е отправила питане с препоръки по въпроса още през юни месец, както до здравното министерство у нас, така и до Европейската комисия, но няма отговор.


"Добре, какво да правят тези хора в следващите 6 месеца? Нали целта на ваксината е да изгради антитела?", попита риторично тя, като посочи, че те имат такива. И преболедувалите, и неваксинираните по медицински причини не могат да си извадят сертификат. "Да си правят през два дена тестове, за да отидат на работа? Ако се окаже, че те трябва да си плащат, това е нередно, не е целта на заповедта хората да си бъркат в джоба", категорична беше Ковачева.


 

Тя натърти, че според Закона за здравето държавата и държавният бюджет трябва да обезпечат тестовете за хората, а не гражданите да доплащат. Ковачева е категорична, че не може три пъти в седмицата хората да плащат по 10 лева за тестове, за да могат да работят.


 

"За мен трябва да бъде заявено, че ще бъдат безплатни. Не приемам болниците и гражданите да поемат тестовете, законът за здравето го посочва изрично", подчерта омбудсманът.

Според нея заповедта не е била организационно обезпечена и затова сме се събудили с репортажи от опашки пред болниците сутринта. "Средата трябва да бъде така адаптирана, че да може хората да изпълнят мерките. Вземането на мерки в такъв кратък срок ги поставя в невъзможност да ги изпълнят. На хората се дължат отговори на въпроси, които не са намерили отговори в заповедта на здравния министър", каза още омбудсманът.


 

Ковачева изрази несъгласие и с факта, че в момента се допуска сертификатът да се използва след поставянето само на първата доза от ваксината. "Което означава, че ще се допускат хора, които нямат изграден имунитет. Въпросът е какво пазим в момента?", възмути се Диана Ковачева.


 

Тя зае позицията на местната власт в София относно затварянето на училищата. децата и техните родители трябваше за по-малко от 12 часа, от снощи до тази сутрин, да се пренастроят.


 

"Родителите трябваше сутринта да успеят да се организират, за да вземат учебниците на децата си и да се уговорят с работодателя си, защото не могат да ги оставят сами", възнегодува омбудсманът. Тя заяви, че "онлайн обучението е изчерпало своя предел", показало е много сериозни дефицити и е абсолютно неприемливо за малките ученици от 1 до 4 клас.


 
 

Източник: dnes.dir.bg