Здраве и спорт - 2022-01-16 07:32:32

Окончателно: Австралия депортира Новак Джокович. Шампионът няма да играе на Australian Open

Здраве и спорт Окончателно: Австралия депортира Новак Джокович. Шампионът няма да играе на Australian Open

Решението на федералния съд е взето с единодушие и шампионът на Australian Open трябва да напусне страната в най-кратък срок. Новак Джокович загуби делото срещу решението на министъра по миграцията на Австралия за анулиране на визата му и трябва да напусне страната. Това реши единодушно журито на федералният съд на страната. Това означава, че 9-кратният шампион на Australian Open трябва да напусне Австралия в най-кратък срок. Потвърденото анулиране на визата му пък означава, че сръбският тенисист няма право да влиза в страната в срок от три години.
Федералният съд на Австралия приключи за няколко часа с изслушванията по делото "Джокович" и бе дадена почивка до взимане на окончателното решение. Председателят на журито - съдия Джеймс Олсъп, каза, че то ще бъде обявено "по-късно вечерта или вероятно утре сутринта". 

За самото изслушване, което започна в 15.30 ч. местно време (0:30 ч. българско ) на Джокович бе позволено да напусне хотела в мигрантския център в Мелбърн и да отиде в кантората на своите адвокати. Сръбският тенисист не се появи в кадър по време на онлайн заседанието на съда. По време на дебатите той обаче се е намирал в същото помещение. Джокович дори намери време да поздрави в социалните мрежи австралийския тенисист Танаси Кокинакис за титлата му от турнира в Аделаида.Същевременно неговият главен адвокат Ник Ууд отново пледира, че министърът по имиграцията Алекс Хоук e трябвало да обмисли по-изчерпателно потенциалните последици от анулирането на визата на тенисиста, включително и риска от насърчаване на настроенията срещу ваксинирането. 

Ууд завърши пледоарията си с думите, че "решението трябва да бъде отменено". И добави, че ако съдът се произнесе в полза на Джокович, министърът трябва да отмени анулирането на визата му и да разпореди незабавното му освобождаване от ареста. 

Адвокатът на министъра по миграцията - Стивън Лойд, пък се спря обширно върху основната теза за анулирането на визата - че Джокович ще повлияе на настроенията срещу ваксините в Анстралия. Която няма нищо общо с първоначалния мотив за отмяна на визата на шампиона от Australian Open.Според него има доказателства за възгледите на Джокович и статутът му на тенис звезда би могъл да „влияе на хората, които го гледат“. 

„Възгледите на кандидата относно широко приетите възгледи за ваксинацията излязоха на преден план - каза той. - Сега той се превърна в икона за групите против ваксинацията. Министърът ясно вижда, че съществува риск, защото г-н Джокович рекламира или асоциира себе си с цяла гама от продукти. Правилно или погрешно, обаче се смята, че той подкрепя възгледа против ваксинацията и се смята, че присъствието му тук допринася за това. Има достатъчно доказателства, за да се направи заключение относно вярванията на г-н Джокович, като се има предвид, че той не е ваксиниран и е имал достатъчно шанс да промени това."Същевременно бе обявен редът за игра в I кръг на Australian Open. Според него Джокович трябва да играе срещу сънародника си Миомир Кецманович на централния корт "Род Лейвър Арина" в понеделник вечерта местно време (по обяд българско). 

Двубоят между двамата сърби е предвиден като втори във вечерната сесия - след този между австралийската надежда при жените Ашли Барти и украинката Леся Цуренко. 

След като съдът вече се произнесе във вреда на Джокович, това означава, че той ще бъде заменен от "лъки люзър" - тенисист, който не е успял да премине квалификациите.Автор и източник: СЕГА

Последни новини