Новини - 2024-05-15 08:02:14

Община Пазарджик стартира мерки за противодействие на проблема с бездомните кучета

Новини Община Пазарджик стартира мерки за противодействие на проблема с бездомните кучета

Специализиран екип за хуманно улавяне на безстопанствени кучета стартира работа на територията на  Община Пазарджик, съобщи кметът Петър Куленски. Мярката влиза в сила още през тази седмица, като служителите ще обхождат терени по сигнали, постъпили в Общината, и по график за залавяне и кастриране на безстопанствени кучета.


 

„Работим за овладяване популацията на бездомните кучета в града и селата –инициирахме процедура, с която да се сдобием със специализиран автомобил и да го оборудваме спрямо изискванията максимално експедитивно. През това време служители на Общината преминаха обучение в Тракийския университет по хуманно отношение и хуманно транспортиране на четириногите. Ще проследяваме стриктно за правилното изпълнение на мярката, за да подсигурим и ефективно ограничаване на популацията на безстопанствени кучета, и минимизирането на опасни ситуации в следствие на агресивни животни. Хуманното отношение към животните и отстраняването на риска от инциденти са на фокус и ще се погрижим да имаме реална и работеща организация.“, сподели кметът Куленски.


 

Екип от професионални ветеринари ще се грижи ежедневно за правилното обезпаразитяване - външно и вътрешно, ваксиниране срещу бяс, кастриране на мъжки и женски кучета и маркиране с чип и ушна марка. Мерките ще се провеждат в профилирани ветеринарни центрове в рамките на града.


 

Общината ще проследява стриктно за правилното изпълнение на мярката, за да бъде подсигурено ефективно ограничаване на популацията на безстопанствени кучета, и минимизирането на опасни ситуации в следствие на агресивни животни. Хуманното отношение към животните и отстраняването на риска от инциденти са на фокус с грижа за подсигуряванетона реална и работеща организация.


 

Сигнали могат да бъдат подавани на телефоните 034 402 359 или 0889 700 987, както и по електронната поща на signali@pazardjik.bg. По този начин служителите ще бъдат осведомени в реално време и ще могат да реагират своевременно.

Последни новини