Свободно мнение - 2021-11-01 06:25:29

Никола Вапцаров: Искам нашите деца да живеят по време на възход, а не по време на преход

Свободно мнение Никола Вапцаров: Искам нашите деца да живеят по време на възход, а не по време на преход

В деня на будителите се срещаме с Никола-родственика на великия български поет Никола Вапцаров. Ето какво ни каза той за името си, за децата на България и за безмилостно жестоката борба:


Г-н Вапцаров, кажете ни няколко думи за себе си, нещо важно, нещо лично, нещо забавно.


Казвам се Никола Вапцаров, юрист. Учил съм право в България, политически науки и администрация и управление във Франция. Работил съм във Френското постоянно представителство към Съвета на Европейският съюз, бил съм съветник в МВнР, заместник кмет на Младост и през останалото време съм развивал семейният ни бизнес. Женен съм и имам едно дете (за сега) и за разлика от кмета на Пазарджик имам редовна шофьорска книжка и до сега никога не съм отказвал проба за алкохол. Носите имената на велик български поет, това обикновено съвпадение ли е или необикновена връзка?


Аз съм от Вапцаровият род от Банско. Поетът Никола Йонков Вапцаров е брат на дядо ми. Родителите ми са решили да ме кръстят и мен Никола, защото съм роден на 23 юли - датата на разстрела на Вапцаров. Може да се каже, че има необикновена връзка, защото преди да се родя, Ванга, която беше близка семейна приятелка, е звъннала по телефона и е казала, че ще си дойда с името. 
Казват, че политиката е нечиста игра. Как човек като вас се насочи към нея?


Аз разстях по време на бурните години на Прехода. Аз, както и цялото поколение родено през 80те години, сме деца на Прехода. Нито сме прекалено големи за да помним социализмът, нито сме прекалено малки, че да нямаме представа за какво иде реч. Помним единствено Прехода, разрухата, корупцията, убийствата, кражбите, разгромът. Нашето поколение е поколението израстнало в хаоса на криворазбраната демокрация. Имах възможност да уча и работя в чужбина и да сравнявам. Не ми хареса равносметката и искам нашите деца да не живеят по време на Преход, а по време на Възход. Ако за това се налага да си изцапам ръцете, съгласен съм. Работил съм много различни работи, дори общ работник съм бил на строеж във Франция, докато бях студент. Няма срамна работа, има срамно изпълнение. А до сега основно виждаме как се излагат в Парламента. 
Водите битките си с Мая Манолова. С какво председателят на “Изправи се.БГ” спечели вашето доверие?


Г-жа Манолова застана зад моята кауза в битката ми срещу незаконното строителство на Златен век в София. Тогава се запознахме. После ме покани да бъда член и в последствие председател на Инициативният комитет за издигането и за кмет на София. По време на тази първа битка с мафията в София имах възможност да я наблюдавам от близо и видях в нея, човек който наистина се бори за общественият интерес, който застава смело срещу корупцията и мафията и който не го е страх, въпреки огромният натиск и заплахи срещу нея. Тя е биткаджия, това ми харесва в един политик. За това съм с нея. Кои са основните приоритети, по които ще работите в следващото НС?


България има нужда от реформи, които са много закъснели. Почти всяка една сфера плаче за промяна, подобрение, оптимизация. Здравеопазването, правосъдието, социалната политика и образованието са най-големите ми приоритети. Не търпят отлагане. За мен като юрист правосъдната реформа е критична. България няма да се оправи докато главен прокурор е обвързана с мафията марионетка и прокуратурата е машина за мокри поръчки на ГЕРБ-ДПС.
Предстоят ни тежки времена, в които ще трябва да избираме силни лидери. Каква е вашата сила?


Не мога да бъда купен. Това е най-важното качество, което смятам, че притежавам. Видял съм и 2 и 200 и парите не са приоритет за мен. Особено когато вече съм баща. Искам да оставя на моето дете по-добър свят, отколкото аз заварих. Искам това за всички деца на България. Това няма цена и ще се боря до край. Не ме е страх от конфронтация, много пъти съм влизал в битка сам срещу силните на деня в името на справедлива кауза. Когато Валери Симеонов предложи план за разграбване и унищожаване на природен парк “Пирин” с крайна цел да подари цялата планина на един олигарх, аз бях единственият хотелиер в Банско, който застана срещу този план публично, макар много колеги да ме подкрепяха тайно. Срещу Артекс излязох пред медийте с лицето си и се борих срещу тях, въпреки силата им и връзките им с ГЕРБ. На протестите миналата година бях на площада всеки ден с още хиляди други и биех тъпана до откат. Мен не ме е страх от тези битки и моята вяра в дните честити е бронирана здраво в гърдите и за нея бронебойни куршуми няма открити. Това е заветът на Вапцаров, който се опитвам да прилагам в живота си.