Новини - 2021-12-17 08:10:39

Ник Събев: Всеки шеф на дружество с лоши резултати трябва да бъде сменен

Новини Ник Събев: Всеки шеф на дружество с лоши резултати трябва да бъде сменен

Всички ръководители на ведомства и държавни предприятия с лоши финансови резултати и ниско качество на работа трябва да бъдат сменени, за да се случи реформата в сектор "Транспорт". Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ транспортният министър Николай Събев. Коментарът му е по повод освобождаването от длъжност на управителя на БДЖ "Пътнически превози" ЕООД Любен Нанов, което се случи вчера на извънредно заседание на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, свикано по нареждане на Събев.Министърът обясни уволнението на Нанов с лошите финансови показатели на дружеството. Сред мотивите за отстраняването му са и констатираните от служебния министър на транспорта Христо Алексиев нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните. Събев допълни, че служебният министър вече е предал цялата информация на разследващите органите и тече разследване. По думите му "нарушенията са очевидни".


 

В ефира на БНТ Никола Събев допълни, че това няма да е единственото отстраняване от длъжност. За овакантените ръководни позиции ще се търсят хора с опит и силна мотивация. 


 

"Ръководители, чийто ведомства и предприятия са с лошо качество на управление и резултати, не трябва да чакат да им иска оставката." - каза Събев - "Всички тези, които могат и имат качества да правят реформи, а също и имат мотивация и силно желание да го направят - само такива хора ми трябват."


 

Според транспортния министър основният проблем в БДЖ не е намалелият пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците. "БДЖ се ползва в момента основно от социално слаби, студенти и пенсионери. Останалите предпочитат да пътуват с автомобила си. Ние трябва да предложим такива условия на българския гражданин да пътува, че той да търси този вид транспорт." - каза Събев.


 

Транспортният министър изтъкна, че ще работи за цялостно подобряване на качеството на транспортната система в България. В проектите за подобряване на транспортната инфраструктура ще влязат големите градове от северна България като Русе, Видин и Плевен. От ГКПП "Дунав мост" започва и проект за облекчаване на трафика през граничните пунктове. В момента, в който той даде резултати, ще се приложи и на останалите ГКПП-та включително и по южната ни граница.


 

"Работата по възстановяването на полетите София-Русе е свършена на 99% от служебният министър на икономиката Даниела Везиева, изтъкна Николай Събев. Все още обаче има различни обществени групи и настроения по повод това дали имаме нужда точно сега от летище в дунавския град. Затова предстои обществено обсъждане по въпроса, след което министър Събев се надява хората да се убедят, че има нужда от развиването на всички видове транспорт", каза още Събев.


 

Транспортният министър увери и че ще следи от близо работата на концесионера на Летище София. Ако има нарушение на обществения интерес, ще властите пристъпят към действие.


 

Работи се и за реформа в "Морска администрация" след случилото се със заседналия кораб "Вера Су". В момента се изготвят конкретни мерки, които да гарантират че България няма повече да изпада в подобна ситуация, в каквато се намираше с бедстващия кораб, коментира още Николай Събев.Автор: БНТ